RAT STRANCIMA U OPATIJI

Kupuju i preprodaju vile, ne plaćaju račune, a ne znamo tko su vlasnici... E sad je toga dosta!

Gradonačelnik je izjavio da će čak, ako treba, ići od vrata do vrata i tako saznati tko su vlasnici

OPATIJA - Zaposlenici opatijske gradske uprave jučer ujutro bili su zatečeni kada su vidjeli da je u njihovu neposrednom susjedstvu, u dvorištu privatne vile, preko noći srušena višestoljetna pinija. Umjesto bujne krošnje, ugledali su samo gomilu zelenila, ostatke stabla na koje su Opatijci ponosni i posebno osjetljivi.

Nedopustiv čin

Kada je vijest doznao opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, žestoko se razljutio i odmah krenuo u potragu za vandalima. Nažalost, doznao je samo da je vila u vlasništvu tvrtke Avrora iz Crikvenice, na čiji se telefon nitko ne javlja, a kako na mjestu događaja nisu zatekli više nikoga od radnika, nisu uspjeli saznati ni tko je neposredni naručitelj tog, po Dujmićevu mišljenju, nedopustivog čina.

- Iz sudskog registra doznali smo samo da je vlasnica vile, odnosno spomenute tvrtke, Ruskinja Anna Belogolova, no u samoj kući nitko ne stanuje. Komunalni redari odmah su izišli na teren i upravo pišu prekršajnu prijavu. No, odlučio sam - ovako nešto više se ne smije dogoditi. Donijet ćemo odluku prema kojoj više nitko u Opatiji ne može sjeći zelenilo a da to prethodno ne odobre gradske službe.

Posebna komisija

Formirat ćemo posebnu komisiju za sječu, a idemo i korak dalje. Sada je stvarno dosta, želimo konačno znati tko su sve stanari Opatije. Ići ćemo od vrata do vrata kako bismo konačno došli do registra vlasnika, jer mislim da su stvari izmakle kontroli. Opatijske se vile prodaju, a zatim preprodaju i mi nemamo nikakvu evidenciju stvarnih vlasnika - rekao je ljutiti Dujmić koji smatra da je naručitelj očito jako dobro znao da ne smije tek tako srušiti višestoljenu piniju, pa je prljavi posao odradio preko vikenda.

Počinje akcija

- Ma nije mene razljutila samo ta srušena pinija, mnogo me više ljuti to što je puno kuća i stanova u vlasništvu fantomskih tvrtki i fantomskih vlasnika kojima ne uspijevamo uručiti uplatnice za komunalne usluge - kaže gradonačelnik Dujmić koji je već krenuo u akciju. Uvjerava nas da će u sljedećih nekoliko mjeseci i tome stati nakraj.

- Nisu samo Rusi, ima i drugih stranaca koji su pokupovali jako puno nekretnina na opatijskoj rivijeri, a samo ih je nekolicina uredno prijavila adrese na koje im svaki mjesec šaljemo uplatnice. Više nećemo tolerirati takvo ponašanje, zato sam i rekao da ćemo ići od vrata do vrata, i to uporno sve dok ne doznamo tko su vlasnici svih nekretnina. Ako naši građani od svojih skromnih primanja mogu uredno podmirivati račune, morat će i ti tajanstveni bogataši - kaže Dujmić i dodaje da osobno nikoga od njih ne poznaje.

Kaže da tu ima i zvučnih imena, no nikada nitko od njih nije došao u gradsku upravu barem da se predstavi, ako već ne žele ponuditi neke projekte i ulaganja. Spomenuta ruska kardiologinja Anna Belogolova među prvim je kupcima uglavnom zapuštenih opatijskih vila iz Rusije i drugih država bivšeg SSSR-a. Kuću u čijem je dvorištu srušena nesretna pinija kupila je još 2003. I to navodno za manje od milijun eura od Jurice Broliha koji živi u Monte Carlu.

Ruska invazija

Velika ruska invazija na opatijsku rivijeru počela je još 2001. godine, a do danas su rasprodani najvrjedniji objekti, vile povijesne i arhitketonske vrijednosti. Mora se priznati da su novi vlasnici uložili puno novca da im vrate stari sjaj.

U opatijskim se kuloarima govori da je vrata ruskim tajkunima još potkraj 90-ih otvorio bankarski i medijski mogul Sergej Sergejevič Rodionov. On je vlasnik Vile Sveti Rok kod Medveje, a u Hrvatsku ga je doveo bivši vlasnik Diners Club Internationala Žarko Kraljević.

Rodionov je medijski manje zanimljiv zbog svog enormnog borgatsva, a više zbog svoje atraktivne i ekstravagantne supruge Olje Genadijevne Rodionove. Ona je vlasnica butika Vivienne Westwood u Moskvi, ali i glumi u ruskim sapunicama i filmovima te povremeno radi kao model za najbolje svjetske fotografe. Njezine obnažene fotografije, na koje je njezin suprug jako ponosan, objavili su Playboy i Penthouse.

U Rodionovu susjedstvu vilu je kupio i kontroverzni ruski bogataš Leonid Leonidovič Lebedjev, predsjednik Uprave kompanije Sintez i neko vrijeme zastupnik u Gornjem domu ruskog parlamenta, koji je bio optužen, pa potom oslobođen krivnje za umiješanost u trgovinu oružjem za Hrvatsku. Lebedjev često krstari Jadranom na svojoj jahti Sunseeker La Mirage, na kojoj je 2003. ugostio i tadašnju zagrebačku gradonačelnicu Vlastu Pavić.

Supruga veleposlanika

Zadnja velika transakcija dogodila se prije dvije godine, kada je jednu od najljepših vila na opatijskoj rivijeri, Vilu Lenac, za navodno 6 milijuna eura kupila Ruskinja Ljudmila Rovenska. Ta 62-godišnja poslovna žena supruga je češkog veleposlanika pri UN-u. Nema dostupnih podataka o tome kakvim se poslovima bavi. I ona je, kao i ostali Rusi, nekretninu kupila preko off-shore tvrtke.

Kada se Opatija pokazala atraktivnom mekom za ruske bogataše, iz te su države stigli i trgovaci nekretninama, no oni u pravilu ne žele istupati u javnosti, a još manje govoriti o svojim klijentima. Jedna od njih je i Moskovljanka Tatjana Poltavjec, vlasnica agencija za promet nekretninama Invito Mare. U jednom od svojih rijetkih istupa u medijima tvrdila je da iza kupnje tih nekretnina ne stoji prljavi novac.

Vlasnicu će kazniti, ako je ikad uspiju pronaći

Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić uvjerava nas da će vlasnica Ana Belogolova biti prekršajno kažnjena, na žalost novčana sankcija je tek 10.000 kuna kako je predviđeno zakonom. Vlasnica vile i sasječene pinije nije nepoznata javnosti. Prva nekretnina koju je kupila u hrvatskoj upravo je opatijska vila, a prije pet godina za 5,5 milijuna eura kupila je hotel Park u Crikvenici koji je bio u vojnom vlasništvu.

U medijima je najavljivala temeljitu rekonstrukciju i uređenje lusuznog hotela za zdravstveni turizam. Predstavljala se kao liječnica koja u St. Peterburgu ima lanac ljekarni i 250 zaposlenih. Optimizam je međutim brzo splasnuo pa je čak zvala u pomoć i medije. Požalila se, naime, da joj nije prodano čisto vlasništvo jer je na dijelu čestice upisan Grad Crikevnica te HFP-a, pa iz tog razloga ne može krenuti u investiciju.

Premda je taj problem riješen, na tom hotelu nije napravljeno baš ništa.

Kako neslužbeno dozanjemo od upućenih u poslove Ruskinje, ona je navodno u međuvremenu nastavila s trgovanjem nekretninama, no malo južnije na zadarskom i splitskom području.

Gradonačelnik nas uvjerava nas kako će učiniti sve da je pronađe jer je u sudskom registru naveden i broj njezine putovnice. No, pitanje je li Belogolova više uopće vlasnica vile jer se čini da ona kupuje oronule objekte, ali u njih dalje ne investira. ( Nevenka Horvat)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:29