IZBORNI PROGRAM

Kukuriku koalicija: Smanjit ćemo PDV na 22% i dati nagradu za svako novo radno mjesto

Zajedničkom odboru četiriju stranaka ostalo je za raspraviti još samo programe za poljoprivredu i zdravstvo
 Glibušić/CROPIX

ZAGREB - Iako su koaliciju formalno potpisali sredinom srpnja, a za sredinu kolovoza najavljeno je predstavljanje predizbornog programa, Kukuriku koalicija još nije usuglasila sve programske cjeline .

Neslužbeno doznajemo da se programi za poljoprivredu i zdravstvo još uvijek nisu do kraja raspravili na zajedničkim odborima četiriju stranaka. Unatoč tome, konačna verzija sveobuhvatnog predizbornog programa Saveza za promjene, kojim će pokušati pridobiti naklonost birača i osvojiti vlast na izborima 4. prosinca, već se neko vrijeme piše, daleko od očiju javnosti.

Stezanje remena

Za taj su posao zaduženi, neslužbeno se doznaje, Neven Mimica, koji osim SDP-a zastupa i IDS, te Vesna Pusić uime HNS-a i HSU-a. Oni su zaduženi da uime četiri predsjednika stranaka finaliziraju programe. Detalji iz nekih programa, primjerice, iz onog najvažnijeg koji se odnosi na gospodarsku i poreznu politiku, čuvaju se od javnosti, što ne treba čuditi jer najave novih poreza ili stezanja remena sigurno nisu poželjne teme za kampanju. Iako je u Kukuriku koaliciji na snazi svojevrsni “silenzio stampa”, neki članovi koalicije neslužbeno su se pohvalili kako je usklađivanje prošlo “začuđujuće dobro i nježno”.

- Rijetko se događalo da bi se neka stranka morala odreći nekog svog cilja kako bi se usuglasili zajednički programi, a u nekoliko slučajeva dogodilo se da su stranke Saveza za promjene imale oprečna stajališta oko neke teme, no inzistiralo se na kompromisu, a izbjegavalo preglasavanje - rekao nam je jedan od članova lijevog saveza.

Stoga je teško saznati čak i kada će biti objavljen politički program ujedinjene oporbe. Iz više izvora dobili smo sasvim oprečne najave. Jedni tvrde kako će sve biti gotovo tek za desetak dana, drugi, pak, da će krajem idućeg tjedana sve biti prezentirano javnosti. Ako se cijeli posao otegne, lako bi se moglo dogoditi da prije oporbenog saveza predizborni program predstavi vladajući HDZ .

Naime, Sabor HDZ-a najavljen je za 17. rujna, kada će Jadranka Kosor pred 15.000 stranačkih kolega rekapitulirati što je radila otkako je od Ive Sanadera preuzela Vladu i što ima u planu raditi nakon izbora.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:42