VAŽNE UPUTE

KRUCIJALNA INFOGRAFIKA: VODIČ KROZ PREFERENCIJSKO GLASANJE Znate li kako ispravno ispuniti glasački listić na izborima?

Birači danas prvi put na izborima za Hrvatski sabor mogu glasati preferencijalno

Birači danas prvi put na izborima za Hrvatski sabor mogu glasati preferencijalno, odnosno mogu dati glas ne samo stranci, koaliciji ili nezavisnom kandidatu nego i konkretnom pojedincu s njihove liste.

Na taj način hrvatski birači dosad su već glasovali na prošlogodišnjim izborima za zastupnike u Europskom parlamentu.

Samo jedan kandidat

Kod preferencijalnog glasovanja, kakvo smo prvi put imali lani na izborima za Europski parlament, važno je znati da birač može zaokružiti samo listu, samo kandidata ili listu i jednog kandidata s te liste. Stručnjaci, međutim, preporučuju da svaki birač, ako odluči dati glas konkretnoj osobi, ipak zaokruži i njegovu listu kako bi se izbjegla mogućnost da netko drugi zaokruži listu i tako krivotvori izborni listić. A ionako njegov glas samo za kandidata znači automatski i glas za tu listu. Najvažnije je znati da se glas može dati samo jednoj listi i samo jednom kandidatu, i to s iste liste.

Dosad su se kandidati za Sabor birali po redu kojim su bili pozicionirani na listi. Primjerice, ako je neka stranka osvojila pet mandata u 5. izbornoj jedinici, u Sabor je išlo prvih pet s njezine liste.

Traži se deset posto

No, zbog preferencijalnog glasovanja i to se može promijeniti - onaj tko dobije najviše preferencijalnih glasova birača, može ući u Sabor makar bio posljednji na listi.

Ali samo pod uvjetom da je osvojio najmanje deset posto preferencijalnih glasova u odnosu na broj glasova koji je osvojila lista na kojoj se natječe.

Ako više kandidata osvoji više od deset posto glasova, biraju se redom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:03