ZNAČAJNO PRIZNANJE

Krešimir Lokas: Hrvatski pukovnik koji je osvojio 'NATO-ov Oscar' za misiju u Afganistanu

Prije nego što je otišao u Afganistan, Lokas je sudjelovao u dvije mirovne misije UN-a: u Sijera Leoneu i Liberiji

Pukovnik Krešimir Lokas, djelatnik Glavnog stožera Oružnih snaga RH, jedini je Hrvat koji je dobio odličje NATO Meritorious Service Medal, najveću nagradu Sjevernoatlantskog saveza. To je jedino odlikovanje koje glavni tajnik dodjeljuje civilnim i vojnim osobama koje su se u službi NATO-a posebno istaknule i čija je inicijativa i posvećenost dužnosti znatno nadišla standardnu, čime su unaprijedili Savez u cjelini. Laički rečeno, u NATO-u se takvo priznanje može mjeriti sa zlatnom olimpijskom medaljom u sportu ili Oscarom u filmskoj umjetnosti.

Svoje odlikovanje Lokas je zaslužio tijekom sudjelovanja u NATO-ovoj operaciji ISAF u Afganistanu. Četiri su kategorije u kojima osobe mogu biti nominirane: izvođenje podviga u teškim ili životno opasnim okolnostima, iznimno vođenje ili osobni primjer, izvanredan osobni doprinos NATO-ovim aktivnostima ili projektima te podnošenje posebno teških okolnosti ili osobno odricanje u korist NATO-a.

Kontrola prometa

- Ja sam nominiran u kategoriji izvanrednog osobnog doprinosa. Radi se o dva konkretna projekta u kojima sam bio čelni čovjek ISAF Joint Commanda (IJC), operativnog zapovjedništva u kojem sam djelovao. Prvi je sveobuhvatna analiza vitalne sigurnosne infrastrukture tzv. Kabul City Gatesa. Riječ je o kontrolno-propusnim postajama, prilazima Kabulu. Zadaća mi je bila osmisliti model kontrole prometa s ciljem sprečavanja transporta oružja i narkotika prema Kabulu ili iz njega - priča Lokas.

Infrastruktura je, kaže, sagrađena prema konceptu manjih graničnih prijelaza, ali bez nepotrebnih funkcija kao što su carina, imigracija, financijska i fitosanitarna kontrola. Kreirao je model učinkovitog djelovanja afganistanske vojske i policije te koalicijskih snaga, razgraničio njihove odgovornosti i ovlasti te definirao opremu nužnu za obavljanje posla.

- Afganistanske snage sigurnosti nisu imale sofisticiranu opremu za pregledavanje automobila i putnika, što im je usporavalo rad i umanjivalo mogućnosti otkrivanja komponenti za izradu improviziranih eksplozivnih naprava ili skrivenih odjeljaka u prijevoznim sredstvima. Predloženi model funkcioniranja na prilazima Kabulu nadležni su ocijenili kvalitetnim te su ga odlučili primijeniti i u Kandaharu, drugom najvećem gradu Afganistana - objašnjava pukovnik Lokas.

Drugi projekt je osmišljavanje metodologije i alata za integraciju i sinkronizaciju planova, operacija i resursa. - To je bio opsežan projekt koji mi je povjerio general William Hix, načelnik Odjela za operacije, u kojem sam bio raspoređen. Izabrao me za voditelja projekta među 87 djelatnika Odjela - kaže Lokas, čija je zadaća bila sinkronizirati i dovesti u međusobni sklad 17 zadanih elemenata korištenjem dostupnih računalnih programa.

Kvaliteta projekata

- Matricu sinkronizacije počeo sam graditi evidentiranjem nacionalnih i vjerskih praznika, političkih događaja, modela pobunjeničkih aktivnosti, vremenskih čimbenika, dinamike uzgoja i berbe maka, prerade te trgovine opojnim sredstvima - navodi Lokas. Sljedeći blok odnosi se, kaže pukovnik, na afganistanske snage sigurnosti: to su plan ustrojavanja snaga, ciklusi obuke, smjena snaga na terenu. Važno poglavlje odnosi se na potporu organima državne vlasti projektima obnove i razvitka, procesu pomirbe i reintegracije razvojačenih pobunjenika. - Važno je istaknuti sinkronizaciju planiranja i provedbe borbenih operacija, koje se osmišljavaju i provode na temelju navedenih i drugih relevantnih elementa. Osobito je bilo važno planiranje uporabe najsofisticiranijih zračnih resursa kojima je raspolagao IJC. Zadovoljstvo kvalitetom projekata, koji su pridonijeli podizanju ratne sigurnosti u području Kabula i učinkovitosti IJC-a, general Hix je pretočio u moju nominaciju za NATO-ovo odlikovanje - prisjeća se Lokas. U operaciji ISAF na snazi je načelo da mora biti bar trostruko više kandidata nego dobitnika odlikovanja. Iz Lokasova zapovjedništva koje je imalo više od 1000 osoba maksimalno može biti odlikovano dvoje, a bilo je predloženo desetak kandidata.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:53