NAPOKON RASTEREĆENJE

KRENULE PROMJENE U KOMORI Ukinut doprinos, članarine smanjene za 15 posto

Gospodarstvo bi na godišnjoj razini trebalo biti rasterećeno za više od 55 milijuna kuna.
 Damir Krajač/Cropix

ZAGREB - Skupština Hrvatske gospodarske komore (HGK) ukinula je doprinos i smanjila članarine za 15 posto, čime će gospodarstvo na godišnjoj razini biti rasterećeno za 55,6 milijuna kuna, a najavljeno je kako bi novi čelni čovjek HGK mogao biti poznat krajem veljače.

Skupština je danas donijela privremeni financijski plan za 2014. godinu kojim je, kako je kazala v.d. predsjednica HGK Sabina Škrtić, smanjeno ukupno opterećenje hrvatskog gospodarstva, jer su davanja za HGK smanjena za više od 28 posto ili za 55,6 milijuna kuna na godišnjoj razini (30 milijuna kuna na osnovi ukidanja doprinosa i 25,6 milijuna kuna na osnovi smanjenja članarina).

Škrtić je kazala i kako je definirana platforma i ucrtan put ka strukturnim, operativnim, financijskim i strateškim promjenama koje HGK mora doživjeti u idućih godinu do tri te su definirani preduvjeti za razvoj internih usluga, aktivnosti i kompetencija koje bi osigurale povećanje prihoda iz vlastitih aktivnosti HGK.

Mišljenja je kako Komora ima potencijal razvijati čitavu paletu usluga kako bi povećala prihode iz vlastitih aktivnosti.

Skupština je odlučila odgoditi očitovanje o izmjenama Statuta HGK, o čemu će se odlučivati na Skupštini sredinom siječnja.

Želi se uspostaviti sustav u kojem su jasno definirane uloge leadershipa i menadžmenta, kazala je Škrtić ističući kako bi "željeli vidjeti na čelu Komore predsjednika ili predsjednicu koji neće na Komori graditi karijeru, nego da je to već izgrađena osoba koja je spremna svoje ime, znanje, integritet, rezultate uložiti u cilju promicanja interesa ukupnog gospodarstva".

Proces restrukturiranja, koji se odnosi na smanjivanje broja zaposlenih, ovisit će o čelništvu HGK koje će odlučivati kojim ritmom i na koji način će to realizirati, naglasila je.

Smatra kako je neminovno da HGK promijeni svoju strukturu, pomladi se, ali i poveća učinkovitost i prihod po zaposlenom. To znači smanjivanje u određenoj mjeri broja zaposlenih, a osobna je ocjena Škrtić da se u prvih godinu dana mogu napraviti određeni pomaci, što je i predloženo u financijskom planu. Riječ je o mjerama koje bi zahvatile više od deset posto zaposlenih, a u srednjoročnom razdoblju ovisit će koji će to broj u konačnici biti, kazala je.

Na pitanje kada će HGK dobiti novog predsjednika, procjenjuje kako bi to moglo biti krajem veljače.

Naime, 13. siječnja održat će se sjednica Upravnog i Nadzornog odbora, 15. siječnja Skupština na kojoj će se odlučivati o Statutu i, ukoliko se on izglasa, treba osam dana da stupi na snagu.

Negdje iza 20. siječnja raspisao bi se kandidacijski postupak za izbor predsjednika i Škrtić se nada da bi mogao završiti do sredine veljače.

Nakon izbora novog predsjednika bit će pokrenut proces izbora nove Skupštine, Upravnog i Nadzornog odbora.

Škrtić pojašnjava kako se išlo s prijedlogom da predsjednik HGK bude volonter, da kriteriji za njega budu najmanje 15 godina radnog iskustva, najmanje 10 godina na izvršnim pozicijama, kao i da to bude osoba iz gospodarstva, kao i s prijedlogom da se uvede funkcija izvršnog direktora koji bi bio profesionalac i u stalnom radnom odnosu.

Na taj se način redefinira čitav koncept upravljanja HGK, veći će biti angažman Upravnog odbora, Skupštine u odlučivanju, odnosno HGK se daje u ruke svojih članica, kazala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:39