JUTARNJI U KARLSRUHEU

KREĆE POSTUPAK Nijemci najavili brzo suđenje, a Perkovićeva lokacija je stroga tajna

 Damir Krajač/Cropix

Njemačko Savezno tužiteljstvo u Karlsruheu najavilo je brzo okončanje istrage i podizanje optužnice protiv Josipa Perkovića za sudjelovanje u organizaciji ubojstva Stjepana Đurekovića 1983. kod Münchena.

Naime, posljednja zapreka za podizanje optužnice otklonjena je u subotu kada je Perković, dan nakon izručenja njemačkim vlastima, ispitan pred Saveznim vrhovnim sudom Njemačke. S obzirom na to da se Perković nije želio očitovati o konkretnim optužbama, već je odgovarao samo na pitanja savezne istražne sutkinje o svom životnom putu i osobnim prilikama, nisu se pojavili ni novi momenti zbog kojih bi tužiteljstvo eventualno trebalo izvršiti provjere njegove obrane.

Budući da tužiteljstvo radi na ovom slučaju još od 2005. godine kada je pokrenuta službena istraga, pretpostavlja se da su zapravo već obavili sve planirane istražne radnje te da su sada, nakon Perkovićeva ispitivanja, potpuno spremni za tuženje. Optužnica će ići Visokom zemaljskom sudu u Münchenu koji je po mjestu izručenja nadležan za ovaj predmet.

Da se radi o “običnom” teškom ubojstvu, sudilo bi se na nižem, Zemaljskom sudu. No, s obzirom na to da se radi o optužbi da je likvidaciju na njihovu teritoriju organizirala tajna služba druge države, ovaj, ali i druge likvidacije koje se povezuju s Udbom, tretiraju se kao svojevrsne špijunsko-terorističke radnje. Stoga se istraga i vodi na najvišoj, saveznoj razini. Ali sve je to i razlog za vrlo jaki sigurnosni angažman njemačkih vlasti od trenutka preuzimanja Josipa Perkovića u petak poslijepodne na münchenskom aerodromu. Ne radi se o bojazni da bi 68-godišnji Perković sada mogao pobjeći. Nema ni informacija da postoje bilo kakvi pokazatelji da bi Perković bio ugrožen.

No, postoje propisani protokoli u spomenutim slučajevima i Nijemci ih se strogo pridržavaju pa makar se radilo i o bivšem šefu tajne službe odavno već nepostojeće države. U skladu s tim trenutno nitko, pa ni njegovi odvjetnici u Münchenu, ne želi službeno potvrditi je li Perković smješten u münchenski zatvor Stadelheim ili neki drugi pritvorski objekt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:42