ZOO KOD PREDSJEDNICE

KRDO DIVLJIH ŽIVOTINJA NA PANTOVČAKU Stipe Mesić doveo 20 jelena i muflona, a oni se razmožili i sad ih je čak 300

Brojno krdo nitko neće dirati osim ako ne stigne zapovijed da se uklone

Svake godine životinje se prebrojavaju i višak se poklanja lovačkim društvima ili pušta na slobodu

Na prostranim livadama i šumama kompleksa Ureda predsjednika na Pantovčaku i dalje će uživati krdo od čak 300 jelena lopatara i muflona. Osim ako, napominju u Hrvatskom lovačkom savezu, koji vodi brigu o svim predsjedničkim životinjama, ne stigne naredba da se uklone.

Osim njih, na najpoznatijem brijegu u Zagrebu šepuire se i paunovi koji svojim raskošnim šarenim perjem daju egzotičan štih, a ima tu i lisica, lasica, kuna, vjeverica te četiri vrste šišmiša. Bilo je i srndaća, ali oni su uhvaćeni i pušteni u divljinu. Svake godine se nakon prebrojavanja, što nije lagan posao, isto radi i s muflonima i jelenima.

Sele ih na Biokovo

Višak se uhvati posebnim hvataljkama i živi se transportiraju u veliki ograđeni prostor u vlasništvu nekog lovačkog društva, dok se mufloni puštaju na slobodu u brdska priobalna područja, najčešće na Biokovo.

Iako se od njih 20-ak, koliko ih je predsjednik Stjepan Mesić na početku svojega mandata doveo s Brijuna, do danas namnožilo čak 300-tinjak, nadležni kažu kako je to optimalan broj “visoke” divljači za 95 hektara prostranstva Ureda predsjednika. A trošak je, kažu, gotovo nikakav.

- Istina je. To je idealan broj jelena i muflona za tako veliko područje i zato nema nikakve dodatne prihrane. Imaju dovoljno trave, drveća, grmlja da se prehrane i preko zime, kao što to uostalom rade i u prirodi. Točan broj muflona i lopatara ne znamo, ali doznat ćemo u ožujku kada, kao i svake godine, radimo prebrojavanje. Ipak, od njih ukupno 300-tinjak više je muflona.

Nismo vjerovali da je do sada svaka muflonka imala po dva mladunca. Tu im paše jer imaju obilje zelenila za hranu, za razliku od surovijih brdskih područja s manje vegetacije, gdje inače prirodno obitavaju. Na zahtjev Ureda predsjednika višak životinja hvatamo žive i prema propisima dostavljamo isključivo lovačkim društvima. Na Pantovčaku se životinje ne uzgajaju za konzumne potrebe niti se daju privatnicima, iako je bilo takvih zahtjeva. Jeleni lopatari nisu autohtona vrsta pa moraju biti u dobro ograđenim površinama na otvorenome kojima upravljaju lovci, dok se mufloni puštaju na slobodu - otkriva Ivica Budor, tajnik HLS-a.

Nema novih zahtjeva

Milodrag Pralas, pročelnik Odjela za tehničke i pomoćne poslove za vrijeme predsjednika Ive Josipovića, kaže kako za sada nije bilo zahtjeva da se s Pantovčaka izlovi veći dio ili čak sve te životinje.

- Nikakav zahtjev od nove predsjednice ili bilo koga nismo dobili, tako da do daljnjega te životinje ostaju na Pantovčaku - kaže Budor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:33