POBIJEDIO DRŽAVU

Kraj privatizacijske trakavice: Ostoja kreće u obnovu opatijskih hotela

Vlada je pristala na nagodbu i odlučila 54,83 posto dionica prenijeti na Ostojin SH Holding
 Sandro Lendler/CROPIX

ZAGREB - Nakon 12 godina, u petak je završena najdulja privatizacijska trakavica u Hrvatskoj. Vlada je odlučila 54,83 posto dionica Liburnia Rivijera Hotela, vrijednih 531 milijun kuna, iz portfelja Hrvatskog fonda za privatizaciju prenijeti SN Holdingu Darka Ostoje, čime su napokon gotovi svi sporovi SN Holdinga i države. Uz to, HFP će u tri rate vratiti SN Holdingu i 162 milijuna kuna, koliko mu je ovaj uplatio.

- U protivnom, štete za proračun mogle bi doseći i 1,85 milijardi kuna - rekla je u petak premijerka Jadranka Kosor na sjednici Vlade.

Kuponska privatizacija

Tom odlukom Darko Ostoja postaje jedan od većih hrvatskih hotelijera sa 57,38 posto udjela u opatijskoj hotelskoj kući. Drugi veliki partner mu je grad Opatija, preko svoje tvrtke Nova Liburnija d.o.o., koja ima 25 posto dionica. Što će sada učiniti sa 15 hotela, 6 vila, 1969 soba, to jest temeljnim kapitalom od gotovo milijardu kuna?

- Idućih 6 do 12 mjeseci neće se vidjeti neke velike promjene. Prvo moramo staviti svoje ljude u Nadzorni odbor i proširiti Upravu za jednog našeg člana. Potom ćemo snimiti situaciju i isplanirati razvoj - ispričao nam je u petak Ostoja, sav uzbuđen zbog završetka dvanaest godina dugog prepucavanja s državom. Ideja mu je da privuče ulagače sa svježim novcem za obnovu hotela te da ih potom da na upravljanje poznatim svjetskim hotelskim kućama.

Priča s Liburnia Riviera Hotelima vuče se iz sada već zaboravljene kuponske privatizacije, koja je započela krajem 1997. U svibnju 1998. Ministarstvo privatizacije objavilo je listu dionica za privatizaciju, no umjesto profitabilnih i solventnih tvrtki iz državnog portfelja na njoj su se uglavnom našli gospodarski ‘mrtvaci’, zreli za stečaj.

Bezvrijedne dionice

Privatizacijski investicijski fondovi, tzv. PIF-ovi, naravno, pobunili su se, pa su 1999. vladini dužnosnici pristali da im fondovi vrate te bezvrijedne dionice i uzmu vrjednije.

Nakon 2000. fond je prestao zamjenjivati dionice s PIF-ovima, a ugovori prethodne vlade proglašeni su ništavnima. PIF-ovi su tužili državu! Dom Holding je dobio spor i HFP-u je naloženo da mu prenese dionica za 320 milijuna kuna te da plati troškove spora, a SN Holding, koji je pobijedio, trebao je dobiti 250 milijuna kuna za naknadu štete. Oba su fonda sa HFP-om 2005. dogovorili nagodbu. I kad je posao već bio pri kraju, Vlada se povukla. Rasplet se čekao još pet godina. Lani u listopadu SN Holding je poslao novi prijedlog nagodbe. Da država prihvati taj prijedlog, čekalo se još 10 mjeseci.

Komentar Mladena Plešea: Odluka koja je za sve časno rješenje spora

Vlada Jadranke Kosor donijela je na sjednici u petak dvije iznimno važne odluke koje se mogu svrstati u red onih koje će, nadamo se, iz temelja promijeniti dosadašnji odnos prema poduzetnicima i ulaganjima.

Odlukom da se napokon krene u realizaciju projekta Brijuni rivijera te potpisivanjem nagodbe sa SN Holdingom kojim se razrješavaju vlasnička pitanja u 15 opatijskih hotela rješavaju su dva najteža i najdugoročnija turistička problema u Hrvatskoj.

Od smrti Josipa Broza, dakle prije 20 godina, hotelski kompleks na Brijunima i obalni dio koji im pripada potpuno su zapušteni i prepušteni propadanju. Nitko o tom prostoru nije vodio brigu, a niti jedna Vlada nije željela dopustiti investitorima da ulože novac u jedan od najljepših prostora na jadranskoj obali. Prije četiri godine čak je raspisan natječaj za gradnju turističkih objekata na četiri lokacije i premda se javilo čak 27 zainteresiranih ulagača, Vlada Ive Sanadera bez objašnjenja je sve te ponude strpala u ladicu.

Spor između države i SN Holdinga, odnosno njegova vlasnika Darka Ostoje oko prava na vlasništvo nad 15 opatijskih hotela traje punih 12 godina. Premda je od 2004. doneseno nekoliko presuda u korist SN Holdinga te iako je Vlada 2005., pod prijetnjom gubitka sudskog spora, pristala na nagodbu, od nje je odustala pod pritiskom raznih poslovnih i političkih lobija. Punih 12 godina Liburnia Hoteli nisu imali vlasnika koji bi ulagao u objekte i infrastrukturu, čime je nanesena neizmjerna šteta Opatiji, ali i Hrvatskoj i njezinu turizmu.

Odlukom Vlade Jadranke Kosor svim se sudionicima omogućilo častan izlaz iz spora. Dogovorena je nagodba zbog koje nitko nije izgubio, a svi su dobili. Grad Opatija dobio je 25 posto plus jednu dionicu tvrtke Liburnia Hoteli, Vlada je izbjegla siguran sudski poraz i plaćanje golemih kamata i sudskih troškova, a neće izgubiti ni oko 170 milijuna kuna, koliko je SN Holding bio uplatio na njen račun. Istodobno ni SN Holding nije gubitnik: iako je Ostoja napravio puno ustupaka, ipak je dobio 59 posto dionica, čime je postao većinskim vlasnikom tvrtke, a 170 milijuna, koliko mu je Vlada ostala dužna, uračunat će mu se kao predujam za porez.

Ta će odluka omogućiti SN Holdingu da napokon počne ostvarivati prava koja mu pripadaju te da započne s obnovom zatvorenih i zapuštenih hotela i rekonstrukcijom onih koji su u funkciji, ali su zapušteni ili zastarjeli.

Takva odluka pokazala je da je Vlada, kada to želi, sposobna rješavati probleme koji su dugo opterećivali cijelu državu. Premijerka Kosor također je poslala jasnu poruku da je u vrijeme antipoduzetničke histerije i klime koja prevladava u Hrvatskoj spremna zaštititi interese ulagača. Te su odluke potpuno u duhu reformskih zahvata koje je neophodno provesti ako želimo što prije izaći iz teške gospodarske i financijske krize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:57