VLADA PRIZNALA PORAZ

Kraj pregovora s Europskom Unijom tek na proljeće iduće godine

Hrvatska vlada sve je donedavno inzistirala na tome da se pregovori dovrše početkom 2011. godine
 AFP

BRUXELLES - Hrvatska je odustala od cilja završetka pregovora o članstvu u EU do kraja godine, iako su sve do jučer predstavnici hrvatske vlade govorili da je taj rok dostižan

Povjerenica za pravosuđe

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković jučer je u Bruxellesu, nakon neformalnog sastanka s ministrima Europske Unije, rekao da vjeruje kako će Hrvatska završiti pregovore u prvoj polovici sljedeće godine. Prije dva tjedna predsjednica Vlade Jadranka Kosor govorila je da se pregovori mogu završiti ili krajem ove godine ili početkom sljedeće.

O tome da je nerealno očekivati završetak pregovora tijekom ove godine Jutarnji je pisao još od početka godine, a u neformalnim razgovorima su to govorili i razni predstavnici EU i država članica. Iako je hrvatska strana donedavno inzistirala na postavljenom roku i početak 2011. spominjala kao datum kada bi Hrvatska mogla potpisati Sporazum o pristupanju Europskoj Uniji, čini se da je primorana javno priznati da je završetak pregovora do kraja ove godine nemoguć, nakon što je povjerenica za pravosuđe Viviane Reding u Zagrebu rekla što se sve očekuje od Hrvatske u borbi protiv korupcije i u ispunjavanju drugih uvjeta iz poglavlja o pravosuđu, koje je najteže.

Trud se ipak isplati

Osim toga, Hrvatska kasni i u ispunjavanju uvjeta iz poglavlja o tržišnom natjecanju u vezi s restrukturiranjem brodogradnje.

Ipak, u EU su optimisti i još vjeruju da je moguće, ako Hrvatska učini potrebne napore, pregovore završiti do kraja ožujka sljedeće godine, a ugovor o pristupanju potpisati krajem lipnja.

Ministar vanjskih poslova Njemačke Guido Westerwelle jučer je u Bruxellesu spomenuo Hrvatsku kao dobar primjer koji trebaju slijediti druge države regije, pogotovo Srbija. U razgovoru s njemačkim novinarima njemački je ministar rekao kako Hrvatska sada trči zadnje metre dugog puta prema članstvu, a njezin uspjeh, način na koji se odnosi prema susjedima, surađuje u regiji i provodi unutarnje reforme treba poslužiti kao dokaz drugim državama da će im se trud isplatiti i da će ih EU primiti kada obave svoj dio posla.

Dijalog Srbije i Kosova

Ova poruka njemačkog ministra bila je upućena Srbiji, od koje se očekuje da u izravnom dijalogu riješi probleme u odnosima s Kosovom. Srbija je prihvatila ponudu Europske Unije i promijenila tekst rezolucije o Kosovu. Sada EU očekuje početak dijaloga između Srbije i Kosova koji će se odvijati u Bruxellesu i u kojem će EU posredovati.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković rekao je da Hrvatska snažno podržava dijalog između Srbije i Kosova i smatra da je napredak Srbije i drugih država regije prema Europskoj Uniji ključ za dugoročnu stabilnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:21