LINIĆEVA REVOLUCIJA

KRAJ KAOSA U PLAĆAMA DRŽAVNIH SLUŽBI Djelatnici deset godina dobivali veće plaće od propisanih

Novi sustav već je otkrio da je 387 predavača na fakultetima i školama nezakonito dobivalo više plaće
 Davor Pongračić/ CROPIX

Točno 387 predavača na fakultetima i u srednjim školama punih je deset godina primalo više plaće od dopuštenih!

Umjesto koeficijenta 1,2, koji je predviđen za zanimanje predavač, cijelo desetljeće plaća im se obračunavala po koeficijentu 1,4.

Premda je 2003. Ministarstvo znanosti i tehnlogije dalo uputu za obračune s tim koeficijentima, ti iznosi nisu u skladu s Uredbom o radnim mjestima i koeficijentima u javnim službama. Drugim riječima, 387 predavača čitavo su desetljeće svoju plaću dobivali nezakonito.

Izmišljena mjesta

To je samo jedan od drastičnih primjera neuređenosti sustava u državnoj i javnoj službi otkrivenoj primjenom Registra zaposlenih i, usporedo s njim, sustava Centralnog obračuna plaća.

Jutarnji list došao je do dijela nalaza koji otkrivaju koje su sve nepravilnosti uočene u isplatama plaća državnim službenicima: od preplaćivanja zaposlenika do izmišljenih radnih mjesta.

Najveći projekt

Registar zaposlenih i Centralni obračun plaća revolucionarna su računalna baza podataka, koja obuhvaća apsolutno sve zaposlenike u državnoj i javnoj službi i preko kojeg se već sada isplaćuje plaća za ukupno 17 ministarstva. Prva faza projekta krenula je u ministarstvima početkom godine pa zaposlenici u tim službama već tri mjeseca dobivaju plaću putem Centralnog obračuna.

Druga faza, sa 63 nove institucije, trebala bi biti u primjeni do početka ljeta. Trećom i četvrtom fazom bit će obuhvaćeni i svi zaposlenici u javnom sektoru, uključujući i zaposlene u osnovnim i srednjim školama, sve zaposlenike u sustavu zdravstva i državnim agencijama.

U Ministarstvu uprave, koje provodi jedan od najvećih projekata ove Vlade, procjenjuju da će do kraja iduće godine svaki od 240 tisuća zaposlenika u javnom sektoru biti u Registru zaposlenika, što podrazumijeva i računalnu obradu i isplaćivanje plaća.

U ministarstvima više nema muljaža na plaćama zaposlenika, upisivanja viška prekovremenih i prevara na prijevozu. Projekt je pokrenut kao odgovor na gomilu papirologije i administracije te ljudskog faktora zbog kojeg se u javnom sektoru mogu nabrojati mnogi preplaćeni zaposlenici, oni koji su posao dobili iako za to nemaju potrebne kvalifikacije, kao i oni koji si upisuju višak prekovremenih sati i lažno prijavljuju svoja boravišta radi većih naknada za prijevoz.

Ušteda 50 milijuna

Usporedbe radi, plaće su se do uvođenja ovog jedinstvenog sustava, koji ih obračunava na jednome mjestu, isplaćivale na čak 180 različitih softverskih rješenja, a na njima radi 4500 zaposlenih u 2238 institucija. Gruba je procjena da država troši oko 50 milijuna kuna na godinu samo za održavanje svih tih softverskih rješenja.

Pravi opseg izmišljenih radnih mjesta i preplaćenih službenika gotovo je nemoguće procijeniti s obzirom na to da sva državna tijela, žele li da svi njihovi zaposlenici nastave primati plaću, moraju sami ukloniti sve nepravilnosti i neusklađenosti s uredbama.

No, neke su nepravilnosti ipak isplivale na površinu.

Osim nezakonito plaćanih radnika u sustavu Ministarstva obrazovanja, Centralni obračun plaća razotkrio je i nepravilnosti u pravosudnom sustavu.

Naime, priprema se implementacija tog sustava i na sudove, pa je već uočeno da je jedno radno mjesto na Općinskom sudu u Zagrebu u sistematizaciji jednostavno višak.

Riječ je o mjestu stručnog suradnika u sudu, za koje je propisana viša stručna sprema. Uredba, međutim, kaže da se na to radno mjesto mogu zaposliti samo ljudi s visokom stručnom spremom, pa se postavlja pitanje po kojem su koeficijentu tim radnicima obračunavane plaće i na temelju kojih su referenci dobili posao.

Brojne anomalije

Doznajemo da ti ljudi, ako sudovi ne reguliraju takve slučajeve te im ne dodijele novo, uredbama propisano radno mjesto, mogu ostati bez plaće. Očekuje se, ipak, da će sudovi ukloniti nepravilnosti.

Najčešći su problemi, saznajemo, to što se za identična radna mjesta u različitim javnim službama dodjeljuju različiti koeficijenti: dakle, moguće je da vozač u jednom ministarstvu ima znatno veću plaću od vozača u drugom.

Naši sugovornici, međutim, strahuju od nepravilnosti koje će se tek otkriti.

- U ministarstvima su stvari sređene, slično je i s agencijama, no očekuje se da će se brojne nepravilnosti otkriti u sustavu školstva i zdravstva - kaže naš sugovornik.

Novi registar bitno olakšava i zapošljavanje

Očekuje se da će Registar zaposlenih i Centralni obračun plaća državi donijeti milijunske uštede, ali istodobno i olakšati posao pri pronalasku željenih državnih službenika. Primjerice, ako se pokaže potreba za djelatnikom koji izvrsno govori arapski jezik, bit će moguće pronaći ga klikom miša. Prije Registra taj bi posao podrazumijevao stotine telefonskih poziva i višemjesečnu potragu za kadrom tog profila. Naši sugovornici, upućeni u novi sustav, kažu da se nered očekivao jer ga je ostavila bivša HDZ-ova vlada. Sustav djeluje vrlo jednostavno: radna mjesta i dodijeljeni koeficijenti u računalnom sustavu ravnaju se prema uredbama i zakonima. Sve što od toga odudara, dakle, doneseno je na vlastitu ruku, neusklađenim internim prvailnicima, i ne može biti uneseno u sustav. Stoga, ako se statusi takvih službenika ne reguliraju na vrijeme, za njih plaće neće biti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:53