SMJENA NA VRHU

KRAJ BAJIĆEVE ERE 'I moj je uspjeh što je za novog glavnog državnog odvjetnika izabran Dinko Cvitan'

U Vladi se razgovaralo i o četvrtom Bajićevom mandatu. Jutarnji doznaje što je na kraju presudilo
Zagreb, 091210.U povodu Medjunarodnog dana borbe protiv korupcije Transparency International prezentirao je Globalni barometar korupcije za 2010.Na slici: Mladen Bajic drzavni odvjetnik i Dinko Cvitan ravnatelj USKOK-a, nisu bili raspolozeni za izjave.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Dinka Cvitana, dosadašnjeg ravnatelja USKOK-a, Vlada će predložiti Saboru za funkciju glavnog državnog odvjetnika umjesto Mladena Bajića, doznaje Jutarnji od izvora bliskog Banskim dvorima. Odluka je donesena u utorak, nakon konzultacija u Vladi RH, i u suglasju s koalicijskim partnerima, SDP-om i HNS-om.

Glavnog državnog odvjetnika Bajića i nasljednika Cvitana u utorak je, odvojeno, primio i premijer Milanović, koji je donio odluku o novom kandidatu. Mladen Bajić je kratko komentirao odabir Cvitana kazavši da je to ‘i njegov uspjeh te zadovoljština jer je za nasljednika izabran njegov najbliži suradnik’.

KOMENTAR JELENE LOVRIĆ Bajićev dobar i koristan posao

Vlada se, zaista, izborom Cvitana odlučila na ‘politiku kontinuiteta u DORH-u’. Time se omogućuje brza i efikasna tranzicija. Bajić i Cvitan su najbliže surađivali na svim strateškim predmetima USKOK-a. Dovođenje nekoga izvan sustava ne bi bilo tako učinkovito kao rješenje s Cvitanom.

U Vladi, pak, hvale funkcioniranje DORH-a za mandata Mladena Bajića i, kako doznajemo, razgovaralo se o tome da dobije i četvrti mandat. Presudila je jedino činjenica da je Bajić odradio puna tri mandata te da je 12 godina na toj funkciji dovoljno.

PRVI DOZNAJEMO: ODLAZI BAJIĆ! Novi glavni državni odvjetnik bit će Dinko Cvitan

Unatoč prijašnjoj Milanovićevoj skepsi prema Bajiću, sada o tome više nema govora. “Bajić je sposoban i ustrajan. To je jasno pokazao. Hendikep mu je bila činjenica da bi dobio četvrti mandat, što bi značilo da ostaje na poziciji glavnog državnog odvjetnika punih 16 godina”, rekao nam je jedan od sugovornika iz Vlade RH.

Mladen Bajić, nakon isteka mandata 26. travnja, ostaje u DORH-u kao zamjenik. Praktično deset godina Dinko Cvitan bio je jedan od njegovih najbližih i najvažnijih suradnika. Iako je Bajić Cvitanu bio šef, zajedno su planirali sve važne korake, analizirali prikupljene materijale u značajnijim predmetima, donosili odluke o daljnjim postupanjima... A pod Cvitanovim vodstvom, USKOK je postao sinonim za borbu protiv korupcije i raznoraznih lopovluka. Iako je zapravo samo jedan zaseban ured DORH-a, u očima građana, pokazale su mnoge ankete, postao je institucija za sebe.

Tome je svakako pridonio i novi Zakon o kaznenom postupku koji se za predmete USKOK-a počeo primjenjivati još od 2009. godine. Od tada “Cvitanov ured” ima fantastične rezultate.

Uz postotak osuđujućih presuda koji se cijelo vrijeme kreće oko 95 posto, USKOK je od tada u zatvor strpao poveći broj krupnih riba, kakvima se zapravo nitko ne može pohvaliti.

OD INE DO HPB-a: Istrage koje je pokrenuo Mladen Bajić

Bivši premijer Ivo Sanader našao se na udaru USKOK-a u pet slučajeva. U aferi Hypo i Ina - MOL nepravomoćno je osuđen na 10 godina zatvora. Slučaj Fimi-Media u samoj je završnici, a pri kraju je i afera Planinka. Dva suđenja vezana uz zloporabe u HEP-u tek bi trebala početi.

Prema optužnici USKOK-a vodi se suđenje bivšem potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu i menadžerima Podravke optuženima u aferi Spice za štetu od 400 milijuna kuna.

U aferi Remorker USKOK je poveo istragu na dva kolosijeka. Jedan je vezan uz izvlačenje više desetaka milijuna kuna iz HGK, zbog čega je uhićen Nadan Vidošević, dok je drugi krak vezan uz HAC i cetogradnju, odnosno izvlačenje gotovine iz proračuna u džepove direktora HAC-a i njihovih političkih pokrovitelja.

Hrvatska poštanska banka - u akciji kodnog imena Bankomat prije nekoliko godina USKOK je uhitio bivšeg šefa HPB-a Josipa Protegu te nekoliko njegovih suradnika i klijenata banke protiv kojih je u međuvremenu podignuta optužnica da su kroz plasman visokorizičnih kredita oštetili banku za 255 milijuna kuna.

Afera Farmal - USKOK je nedavno podigao optužnicu protiv čak 364 osobe zbog davanja i primanja mita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:08