JAMSTVA NISU BILA DOVOLJNA?

Krah stoljeća: Crna Gora raskida ugovor s IGH i Konstruktorom

Zagreb, 070208.IGH, Janka Rakuse 1. Jure Radic intervju.Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

SPLIT - Propao je "posao stoljeća" za hrvatske građevinare.

Savjet za izgradnju autoputova crnogorske vlade je na svojoj sjednici na kojoj je sudjelovao i premijer Milo Đukanović u utorak popodne predložio raskidanje ugovora s konzorcijem Konstruktor-IGH-Tehnika koji su bili najbolji ponuđači za izgradnju autoceste Bar-Boljare.

Zbog toga će se nastaviti pregovori s drugoplasiranim grčko-izraelskim konzorcijem HCH-Aktor.

Podsjetimo, cijena hrvatskih građevinara bila je 2,77 milijardi eura, a grčko-izraleska mnogo viša, 3,92 milijarde eura.

Očito, dobijanje bankovnih jamstava se pokazalo prevelikom preprekom - nakon što je nedavno objavljeno da je konzorcij prikupio jamstva to se pokazalo samo djelomično točnim, jer je bilo pokriveno eventualno samo pola iznosa, ali se očekivalo da će Crnogorci još jednom produžiti rok za dostavu ostatka dokumentacije.

Na koncu se to nije dogodilo, a o predloženom raskidu će crnogorska vlada odlučivati, s vrlo izvjesnim rezultatom, u četvrtak.

- Od hrvatskog konzorcija dobili smo dva seta dokumenata s izraženom željom financijskih institucija da sudjeluju u financiranju ovoga posla, ali se pokazalo da ni jedan ni drugi nisu kompletni, i iziskivali su nastavak pregovora između tih institucija i konzorcija, što nismo mogli prihvatiti. Konzorcij je imao šest mjeseci da prikupi potrebnu dokumentaciju, pa smo im taj rok produžili za dva mjeseca, iz više razloga smo željeli baš s njima sklopiti taj posao, ali bi svako novo produženje roka ugrozilo kredibilitet samoga projekta i svega onoga što crnogorska vlada čini na njegovoj realizaciji, kazao je nakon sjednice crnogorski ministar prometa, pomorstva i telekomunikacija Andrija Lompar.

Lompar je najavio da se ovim sasvim prekidaju pregovori s hrvatskim građevinarima, unatoč dosadašnjoj dobroj suradnji, a počinju oni s drugoplasiranim grčko-izraelskim konzorcijem, ali neće potrajati više od mjesec dana.

Direktor Konstruktora Željko Žderić, koji vodi hrvatski konzorcij na ovome poslu, i bio je zadužen za sve financijske aranžmane, nakon odluke iz Podgorice - kako je to već uobičajeno - bio je nedostupan za izjave i nije se javljao na mobitel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 04:27