SMANJUJU SE MARŽE

KRAH LJEKARNIČKOG BIZNISA Zbog novog pravilnika manja mjesta ostaju bez apoteka?

 Boris Arbanas/CROPIX

Najcrnja vijest iz rada ljekarni u nekoj sredini do jučer bila je da je ukinuto noćno dežurstvo, a već sutra moglo bi se lako dogoditi da apoteka u manjim mjestima više uopće ne bude, piše Slobodna Dalmacija.

Zbog novog pravilnika o određivanju cijena lijekova, prema tvrdnjama Udruge ljekarnika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, mnoge ljekarne u ruralnim i sredinama od posebne državne skrbi mogle bi prestati s radom jer će zbog smanjenih marži i prihoda proizvoditi gubitke.

– Ljekarnici koji posluju na tim područjima i do sada su teško ili nikako prihodima pokrivali rashode, a nakon donošenja novog pravilnika o cijenama više neće imati nikakvih šansi za preživljavanje – kaže nam Saša Cvetojević, član Izvršnog odbora Udruge ljekarnika.

Pojašnjava kako su ljekarne na područjima od posebne državne skrbi i u ruralnim sredinama obično dio većih lanaca, pa se njihov gubitak izravnava boljim poslovanjem ljekarni smještenih na boljim lokacijama i s većim prometom.

– No, to više neće biti moguće jer je pravilnik smanjio marže generalno i bolje stojeće ljekarne će teško pokrivati rashode – zaključuje Cvetojević.

Može se pretpostaviti da će ljekarne u vlasništvu jedinica lokalne samouprave ustrajati na tome ili će se nalaziti pod pritiskom da imaju podružnice u svim dijelovima županije bez obzira na rentabilnost.

Budući da su manje sredine već sada ugrožene, što će tek biti nakon stupanja na snagu novog cjenika?

– Stečajevi ljekarni mogli bi uslijediti već koncem ove godine – kažu u Udruzi, a piše Slobodna Dalmacija.

Sve su nam ukinuli!

Ako država ustraje na otežanim uvjetima poslovanja ljekarni, do njihova gašenja moglo bi ponajprije doći na područjima od posebne državne skrbi, gdje se, kako nam je kazao Josip Kompanović, predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske Josip Kompanović, svakim danom ukidaju neke ustanove javnog sektora.

– Najava gašenja ljekarni znači da će ratom stradala područja i doslovce biti dovedena u stanje odumiranja, bez mogućnosti pružanja pomoći. U Baranji, gdje živim, kao i u drugim područjima pogođenima ratom, već su ukinuti dijelovi državne administracije, kao što su ispostave Porezne uprave, trgovački i općinski sudovi i državna odvjetništva, a i javna poduzeća poput Hrvatske pošte ukidaju svoje poslovne urede – navodi Kompanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 15:24