TAJNI SUSRET

Kosoričin as iz rukava: Premijerka i Vesna Škare Ožbolt zajedno idu na izbore!?

Vrh stranke tvrdi da ne zna ništa o eventualnoj koaliciji s Demokratskim centrom, niti je sklon takvoj suradnji jer je za njih to minorna stranka

ZAGREB - Premijerka i šefica HDZ-a ponudila je ovih dana Vesni Škare-Ožbolt i njezinu DC-u mogućnost koalicije i zajednički izlazak na izbore. Takav razvoj situacije mogao se naslutiti još u svibnju 2010. kada su HDZ i DC potpisali ugovor o političkoj suradnji na državnoj razini. Jadranka Kosor sada je, očito, otišla i korak dalje.

Sanader kao prepreka

- DC će izaći na izbore u onim izbornim jedinicama u kojima imamo izgrađenu stranačku infrastrukturu. Ići ćemo u neku koaliciju jer nitko više ne može sam - rekla nam je jučer šefica Demokratskog centra. Iako Vesna Škare-Ožbolt nije komentirala konkretan sastanak s premijerkom na kojemu je bilo riječi o mogućoj koaliciji, rekla je da su “u kontaktu” i da s HDZ-om imaju dobru komunikaciju.

- Odlaskom bivšeg premijera Ive Sanadera stvorile su se pretpostavke da HDZ i DC obnove suradnju. Dali smo Vladi potporu u ostvarenju njenih ciljeva, prije svega u borbi protiv korupcije za što smo se i prije zalagali. Demokratski centar se još 2005. zalagao za stvari koje se sada provode.

Prvi smo otvarali većinu afera: Brodosplit, Sunčani Hvar, Plivu, satove... Zbog takvih stavova i zalaganja za borbu protiv korupcije tada smo bili ‘sprženi’ i izgubili smo mjesto u Saboru. No, mi smo bili jedini koji su tada javno govorili ono što je trebalo - izjavila je Vesna Škare-Ožbolt.

‘Uskoro je 5 do 12’

Prije dva mjeseca mogućnost sklapanja koalicije na izborima je DC-u ponudio i šef HSLS-a Darinko Kosor. Škare-Ožbolt navela je da su se “sreli i popili kavu”. No, jasno je da će se DC, koji će na izbore izaći sa sloganom “Uskoro je 5 do 12 - vrijeme za ispravnu odluku”, prije prikloniti HDZ-u negoli HSLS-u.

- HDZ i DC imaju slične stavove i pripadamo istom desnom centru, iako smo mi malo više centar - komentirala je Škare-Ožbolt i dala naslutiti u kojem bi se smjeru mogla odvijati situacija.

No, na sastancima Predsjedništva HDZ-a, kako doznajemo, zasad nije bilo riječi o koaliciji s DC-om.

Slučaj Matanić

- U stranci nije bilo nikakvih razgovora o toj mogućnosti. Možda je predsjednica imala neke kontakte s Vesnom Škare-Ožbolt, ali to nam nije poznato - potvrdilo nam je nekoliko sugovornika iz vrha HDZ-a. I nekoliko drugih članova stranke navelo je kako ih iznenađuje moguća koalicija s DC-om jer je riječ o minornoj stranci te ne vide što bi HDZ time dobio.

A još uvijek, kako su istaknuli, zamjeraju Vesni Škare-Ožbolt upletenost u aferu oko izručenja Roberta Matanića. Naime, bivša ministrica pravosuđa spominjala se kao osoba koja je trebala “srediti” izručenje Matanića iz Srbije u Hrvatsku, umjesto u Bugarsku. Iako je ona to demantirala, HDZ-ovci se toga još sjećaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:58