MILANOVIĆ POZIV NA RAZGOVOR

Kosor: Zovem ga već šest mjeseci, a on se sad javlja!?

Ignorirao me na najgori mogući način, nije bio za dijalog i sada nije korektan, rekla je premijerka. Predsjednica Vlade smatra da je Milanović takvu izjavu dao jer je bio ponesen izbornom pobjedom
 Vjekoslav Skledar/CROPIX

ZAGREB - Šef SDP-a Zoran Milanović, komentirajući pobjedu njihovog kandidata Ive Josipovića, u izbornoj noći je prvi put pozvao premijerku i predsjednicu HDZ-a Jadranku Kosor na razgovore o najvažnijim problemima.

- Pozivam premijerku Kosor da zajedno sjednemo s timom najbližih suradnika i da započnemo razgovore o ključnim državnim problemima poput nerealnog proračuna, nelikvidnosti i nezaposlenosti.

‘Trijumf rada i ozbiljnosti’

- To nisu unutarnji problemi SDP-a i HDZ-a već problemi Hrvatske koje moramo rješavati. Moj poziv je iskren - kazao je Milanović. Dodao je kako se mora ići raditi ozbiljan posao, ma kako ta fraza otrcano zvučala.

Josipovićevu pobjedu Milanović je ocjenio kao pobjedu “čovjeka i stranke”.

- Ovo je trijumf rada i ozbiljnosti. To je prepoznao SDP, a drago nam je što su to prepoznali i građani - izjavio je Milanović.

Premijerku Jadranku Kosor sinoć je iznenadio poziv Zorana Milanovića:

- Iznenađena sam što me Milanović sada poziva. Ja sam njega pozivala šest mjeseci, a on ne samo da se oglušio o te pozive, nego je čak i naš dogovoreni susret otkazao preko medija - komentirala je poziv šefa SDP-a premijerka Jadranka Kosor.

Mora promijeniti izjavu

Istaknula je kako Zoran Milanović može samo reći da se odaziva na njen poziv, a ne da je tako poziva sada, u izbornoj noći.

- Vjerojatno je ponesen pobjedom Ive Josipovića i onoga što noć donosi - rekla je Kosor. Očekujem da Zoran Milanović preformulira svoju izjavu i da se odazove pozivu koji čekam punih šest mjeseci jer sam ja predsjednica Vlade i odgovaram za teške odluke - kazala je Kosor.

Premijerka je dodala kako je Milanović i dalje dobrodošao, ali da je njegov poziv okretanje teze:

- Milanović me pet mjeseci ignorirao na najgrublji način. Nije bio za dijalog, a sada pokušava učiniti nešto što nije korektno. Očekujem da kaže “odazivam se na poziv predsjednice Vlade” i onda ću to smatrati korektnim temeljem za razgovor - kazala je odlučno šefica Vlade i HDZ-a i dodala kako je ona uvijek za razgovor.

Ostao bez komentara

- Milanović me optuživao za sve i svašta u Saboru, uključujući i arbitražni sporazum koji je bio prvi veliki test - rekla je Kosor i zaključila:

- Milanović je predsjednik SDP-a, a ja Vlade. I to se mora poštivati.

Šef SDP-a Zoran Milanović oglušio se i o Kosoričin novi prijedlog:

- Nemam komentara - kratko je kazao Milanović.

KOMENTAR MLADENA PLEŠEA: Bilo bi šteta da Kosor odbije poziv, sada može pokazati svoju mudrost

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović iskoristio je slavlje zbog pobjede Ive Josipovića da bi iz stožera novog predsjednika države poslao iznimno važnu političku poruku. Javno je ponudio premijerki Jadranki Kosor "susret u četiri oka" ili "u društvu sa suradnicima" te razgovor o svim gorućim političkim i gospodarskim pitanjima.

Takvim potezom Zoran Milanović iznenadio je mnoge: poziv je, naime, uslijedio nakon višestrukog rezolutnog odbijanja predsjednika SDP-a da sjedne za isti stol s vođama vladajuće stranke. Time je Milanović zapravo odgovorio na poziv premijerke Jadranke Kosor koja je nedugo nakon preuzimanja premijerske funkcije, dakle, prije gotovo šest mjeseci pozvala vođe oporbe na razgovor o svim najvažnijim aktualnim pitanjima. Milanovića gesta je, bez sumnje, vrlo značajna, državnička. Kao uostalom i njegov prvi istup, bez euforije i bez konfrontacija što je bio njegov stil, nakon što je postalo jasno da je kandidat SDP-a uvjerljivo pobijedio na predsjedničkim izborima. Potez Milanovića, dakle, možda najavljuje toliko potrebnu novu, tolerantniju i konstruktivniju klimu u političkom životu Hrvatske.

Nema sumnje da je Milanović vješto iskoristio trijumf kandidata svoje stranke da bi s pozicije pobjednika pružio ruku premijerki Kosor. Da je ranije prihvatio poziv Jadranke Kosor, tada bi njegova pozicija ipak bila drugačija, vjerojatno nešto slabija. Ovako će, ako dođe do sastanka, na njega doći bitno ojačan. Pri tomu ne treba smetnuti s uma da Zoran Milanović takav sastanak zasigurno, zbog političkih i osobnih animoziteta, ne bi ponudio bivšem premijeru Ivi Sanaderu. Milanović je očito procijenio da je premijerka Kosor svojim dosadašnjim postupcima naprosto zavrijedila i njegovo povjerenje.

Upravo zbog svega toga pitanje je kako će na najnoviju ponudu odgovoriti premijerka Jadranka Kosor i HDZ. Za njih ta ponuda ne dolazi baš u povoljnom trenutku: kandidat vladajuće stranke, na izborima na kojima je trijumfirao član SDP-a, doživio je težak poraz. Osim toga, stranka je ozbiljno uzdrmana jer je proživjela dramatične političke sukobe i potrese, a osim toga država na čijem je čelu HDZ više od šest godina u teškoj je ekonomskoj krizi. Stoga će ponuda Milanovića u HDZ-u sasvim sigurno izazvati protivljenja budući da bi se mogla protumačiti i kao svojevrstan čin slabosti.

Bilo bi, međutim, velika šteta kada bi Kosor, zbog toga što joj je Milanović preoteo inicijativu, dakle, zbog proceduralnih i formalnih finesa, unaprijed odbacila priliku za sastanak sa šefom SDP-a. Propustila bi, naime, među ostalim, sjajnu priliku da dokaže kako je političarka dijaloga koja je spremna, zbog nacionalnih interesa, ponekad povući teške, pa i poteze koje u prvom trenutku neće svi razumijeti. Uostalom, nešto slično je učinila potpisujući sporazum sa Slovenijom i pokazalo se da je bila u pravu.

Suradnja HDZ-a i SDP-a bila bi u ovom trenutku iznimno važna jer bi pokazala da su političke elite napokon sazrijele te da su spremne uske stranačke i osobne interese podrediti nacionalnim. Suradnja oko ključnih strateških političkih i gospodarskih pitanja, kako što je, primjerice, ulazak u EU i rješavanje gorućih ekonomskih i financijskih problema, preduvjet je za uspješno prebrođivanje teške krize koja već dugo potresa Hrvatsku.

Potpuno je, naime, jasno da bez minimuma političkog konsenzusa nijedna stranka sama neće moći nositi s problemima s kojima je suočena Hrvatska. Ako taj potez Jadranke Kosor i Zorana Milanovića izazove stanovito nerazumijevanje u dijelu članstva HDZ-a i SDP-a, to je puno manja šteta od koristi koje bi od tog susreta mogla imati Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:35