RADNO LJETO

Kosor: Zabranila sam ministrima godišnje

Ministri moraju raditi na ekonomskim mjerama, moramo raditi cijelo ljeto jer je situacija teška
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Pred premijerkom Jadrankom Kosor i Vladom jedno je od najtežih ljeta: treba ispuniti još čitav niz uvjeta EU za privođenje kraju pregovora, riješiti nove probleme sa Slovenijom, provesti antikorupcijske mjere. Sindikati su već prikupili više od 230.000 potpisa, podržavaju ih i predsjednik Ivo Josipović i šef SDP-a Zoran Milanović, a pobunu najavljuju i na HTV-u zbog smanjenja TV pristojbe, uz potporu nekih HDZ-ovih koalicijskih partnera, društva redatelja, novinara. S premijerkom smo razgovarali kratko nakon što se vratila iz Bruxellesa, pod uvjetom da govorimo samo o pregovorima s EU.

Hrvatska, prema nekim procjenama, ne može završiti pregovore s EU do kraja godine. Slovenija prijeti novom blokadom zbog Ljubljanske banke, Njemačka zbog korupcije, Nizozemska zbog izvješća glavnog haaškog tužitelja koji u izvješću opet navodi da Hrvatska nije dovoljno učinila u potrazi za topničkim dnevnicima. Što ćete poduzeti?

- Završit ćemo pregovore do kraja godine ili početkom sljedeće. Bila sam u Bruxellesu u petak, razgovarala s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem i povjerenikom za proširenje Štefanom Füleom. Svi su upoznati s našom bitkom protiv korupcije i programom gospodarskog oporavka, posebno to ističu. Rekla sam da očekujemo da se do ljeta otvore preostala tri poglavlja i da se veći dio zatvori. U Bruxellesu sam detaljno informirala o tome što smo učinili u potrazi za dokumentima koje traži glavni tužitelj. Rekla sam da vjerujem da će se svi naši napori da otvorimo poglavlje 23 znati prepoznati.

Suradnici Angele Merkel, međutim, inzistiraju na kontroli u poglavlju pravosuđe svaka četiri mjeseca jer nisu zadovoljni bitkom protiv korupcije i činjenicom da još nema presuda za korupciju na visokoj razini. To će dodatno otegnuti pregovore.

- U Europskoj komisiji pozdravljaju naše napore na tom području. 2009. godine bilo je 138 posto više presuda za koruptivna kaznena djela nego 2008. Hrvatska je učinila puno: uz antikorupcijske mjere i bitku s ekonomskom krizom, već bi sljedećeg tjedna trebale biti izglasane ustavne promjene. Jasno, još je puno posla pred nama. I zato sam proglasila cijelo ljeto za Vladu - radnim. Ministri će smjeti na godišnji samo nekoliko dana nakon Dana Domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza.





Zašto?

- Moraju raditi na ekonomskim mjerama! Svi moramo raditi cijelo ljeto jer je situacija teška!

Što ćete vi poduzeti nakon novog slovenskog zahtjeva da se dopusti Ljubljanskoj banci ulazak u Hrvatsku ili zaustavljaju pregovore?

- Razgovarala sam s Pahorom. Rekao mi je da nema novih zapreka.

Guverner Rohatinski jasno je poručio da ne dolazi u obzir da pusti Ljubljansku banku dok se ne riješi pitanje devizne štednje hrvatskih građana.

- Javit ću se guverneru i zamoliti ga da razgovaramo o slučaju Ljubljanske banke.

Kako ćete ga uvjeriti da popusti? I zašto?

- Neću slati poruke preko novina. Razgovarat ćemo.

Mislite li da Hrvatska treba odustati od povrata duga Ljubljanske banke zbog EU? Guverner je rekao: Dosad smo imali snage oduprijeti se pritiscima, vjerujem da ćemo i ovaj put imati snage.

- Razgovarat ću s guvernerom. Ne samo o Ljubljanskoj banci nego i o Vladinom programu gospodarskog oporavka.

Guverner misli da su to populističke mjere, a njihovi stvarni dometi ograničeni.

- Ne, HNB je u startu podržala mjere gospodarskog oporavka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:47