ČVRSTO DRŽI UZDE

Kosor: Vrijeme je za hrabre, a ja to jesam. Neću dići sidro

 Dragan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Ovo su teška vremena, vrijeme je za hrabre, a ja to jesam, izjavila je premijerka Kosor gostujući kod Zorana Šprajca u Dnevniku plus.

Punih 45 minuta Šprajc je propitkivao, a premijerka tumačila poteze i politiku Vlade u prvoj godini svog mandata. Na dvaput ponovljeno pitanje vjeruje li da ova Vlada, praktički u istom sazivu, a koja je najvećim dijelom odgovorna za to što nas je kriza dočekala nespremne i udarila žestoko, može provesti reforme za gospodarski oporavak, Kosor je ponudila isti odgovor.

- Ja mandat ove Vlade računam od 6. srpnja 2009. godine, kada sam preuzela premijersku funkciju. Dodala je kako je u bolne reformske poteze ušla stavljajući nacionalni iznad stranačkih interesa te iskazala uvjerenost da će započete reforme provesti do kraja i dobiveni mandat odraditi do redovnih izbora.

Pobrojala je sve uspjehe, kako na vanjskopolitičkom planu, s posebnim naglaskom na otvaranje i posljednja tri pregovaračka poglavlja, ali i nacionalnom, i to ponajviše u borbi protiv korupcije koja je dohvatila i dojučer visoko rangirane dužnosnike Vlade i HDZ. Ustrajno je branile mjere gospodarskog oporavka koje su, smatra, već dale značajne rezultate, a “više možemo očekivati u drugoj polovici godine”.

Krupnim i dobro odrađenim poslom smatra činjenicu da je riješen problem duga javnih poduzeća, a na Šprajcovu konstataciju kako ima informacije da su plaćeni samo fakturirani računi, dok su tvrtke partneri tih velikih državnih sustava dobile nalog da ne fakturiraju sve odrađene poslove, premijerka je odgovorila kako za to prvi put čuje. Pozvala je sve koji imaju dokaza takvoj tvrdnji da se obrate njoj osobno, mogu čak i anonimno.

Premijerka tvrdi da i dalje čvrsto drži u rukama sve uzde te kako nema nikakvih problema s autoritetom.

- Nije točno da su me ministri u početku ignorirali. Samo su se morali naviknuti na moj način rada. No, problema s autoritetom nikad nisam imala, jer sam s većinom ministara i prije surađivala - rekla je Kosor. Ponovila je poziv svima koji mogu pomoći Vladi u izvlačenju države iz krize, odličnom ocijenila suradnju s predsjednikom Josipovićem te ponovila da su njezina vrata oporbi s dobronamjernim prijedlozima i dalje širom otvorena. Što se tiče pitanja referenduma, smatra da prikupljeni potpisi za izjašnjavanje građana, bez obzira na tako uvjerljiv broj, ne mogu biti zamjena za referendum koji će Vlada raspisati čim se za to ispune svi potrebni uvjeti.

U ovom prigodničarskom intervjuu izostale su i uobičajene Šprajcove lucidne improvizacije. Najveću odlučnost pokazao je tek kod pitanja o Vladinoj namjeri smanjenja pretplate HTV-a. Na to mu je premijerka odgovorila protupitanjem, a zašto HTV nije anketirao obične građane što misle o visini tog nameta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:55