IZBAČENA IZ HDZ-a

KOSOR 'Tuđman nikada nije izbacivao iz stranke, a sa Sanaderom je bilo neodrživo'

 Boris Kovačev / Cropix

ZAGREB - Emisija Hrvatskog radija 'U mreži prvog' ugostila je u ponedjeljak bivše članice vladajućih stranaka koje su iz istih izbačene zbog neslaganja s vodećim čelnicima. Kao gošće su se pojavile bivša SDP-ovka Aleksandra Kolarić te bivša HDZ-ovka i nekadašnja premijerka Jadranka Kosor, javlja HRT.

Upravo je Kosor preko svog slučaja podsjetila da je iz HDZ-a izbačena kroz proceduru koja je bila 'apsolutno nedemokratska'.

- Dok je ovo vodstvo nema šanse ni da bih se buldožerom mogla vratiti u HDZ, ali o tome ni ne razmišljam - rekla je Kosor.

Objasnila je kako osnivač stranke dr. Franjo Tuđman nikada nije izbacio nijedno ime iz stranke, nikoga se nije odrekao, sve je ljude držao na okupu.

- Neke je premještao po ministarstvima, iako su se razilazili u mišljenjima - navela je Kosor.

Na vlastitoj koži je osjetila kako je teško voditi organizaciju u kojoj sudjeluje puno ljudi, gdje ne mogu svi imati isto mišljenje. Kao najteže razdoblje za nju bilo je kada je 'veliki', prenaglašava Kosor, Ivo Sanader, dolazio na stranačko predsjedništvo gdje bi zajedno sjedili na čelu stola.

- Bila je potpuno neodrživa situacija. To je bilo jako teško razdoblje, on bi često zvao, kritizirao... - opisala je Kosor suradnju sa Sanaderom koji je prije odlaska bio veliki autoritet, ne samo u stranci, nego i u državi i u Europi.

Uz Kosor je gostovala i Kolarić koja je nakon više od godinu dana od izbacivanja iz SDP-a ponovno predala člansku pristupnicu i tako pokrenula proceduru povratka u redove socijaldemokrata.

Podsjetimo, Kolarić je iz vladajuće stranke izbačena, u trenutku kad je bila kandidatkinja za potpredsjednicu zagrebačkog SDP-a, zbog verbalnog delikta jer je kritizirala predsjednika stranke Zorana Milanovića zbog donošenja "lex Perković".

- To me podsjeća na onu da se prljavo rublje ne iznosi u javnost. Govorili su mi da sam ja o temi "lex Perković" trebala govoriti unutar stranke, ali gdje? Vi nemate za to forum unutar SDP-a, a to je bila top tema za medije - izjavila je Kolarić te dodala da nismo u 19. stoljeću već da živimo u vrijeme društvenih mreža.

Opisuje kako u SDP-u ne cijene diskusiju te kao primjere navela Zlatka Komadinu i Davora Bernardića koji su se suprotstavili potezima vodstva pa trpjeli posljedice, piše HRT.

- Želim mijenjati SDP, želim demokratski SDP. Želim se vratiti jer mislim da ima reformskog potencijala, kao i da ima dovoljan broj članova koji želi promjene - zaključila je Kolarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:22