INTERVJU ZA BLOOMBERG

Kosor: Rezat ćemo javnu potrošnju i administraciju. Hrvati moraju više raditi!

Uglednom poslovnom listu je rekla što govori posljednje dvije godine - da namjerava rezati državnu administraciju
 Goran Mehkek / Cropix

Premijerka Jadranka Kosor ispunila je zacrtani cilj i završila pregovore s Europskom unijom, a o daljnjim koracima u spasu Hrvatske, koja je jedna od rijetkih zemalja Europe još uvijek pogođenih krizom, progovorila je za ugledni poslovni list Bloomberg o smanjenju državne administracije.

Iako se u posljednje dvije godine, koliko govori o smanjenju državne administracije kao logičnom i potrebnom rješenju za spas Hrvatske, državna administracija samo povećavala, Kosor i dalje odlučno govori o onome što bi trebalo učiniti.

- Sigurna sam da je ovo godina kada će se Hrvatska početi oporavljati jer najteži je posao iza nas. Ljudi razumiju da su rezovi u javnoj potrošnji neophodni i da bez njih ne možemo krenuti naprijed. Planiramo zatvaranje nekih od 500 jedinica lokalne samouprave i prilagodbu kolektivnih ugovora jer si ne možemo priuštiti ugovore koji jamče jednaku plaću neovisno o rastu, odnosno padu, gospodarstva. Mi u Hrvatskoj moramo više raditi - rekla je Kosor i najavila strategiju za privlačanje stranih ulagača.

No brojke za sve potencijalne investitore nisu obećavajuće pa se još uvijek drže dalje o Hrvatske. A tu je i birokracija koja sve otežava... Od 2000. do 2007. hrvatsko gospodarstvo je raslo, ali od 2008. godine konstantno pada. Nezaposlenost je u travnju dosegla 18,2 posto, a Hrvatska s 50 posto ima jednu od najnižih stopa udjela radne snage u ukupnom stanovništvu u Europi.

- Ove godine bi gospodarski rast mogao dosegnuti 1,5 posto - kazala je hrvatska premijerka i dodala kako se planira privući 14 milijardi eura ulaganja samo u infrastrukturne projekte.

No dok premijerka iznosi pozitivna stajališta, građani se prema Europi i njenoj Vladi odnose prilično negativno. Stoga se u pitanje dovodi i rezultat referenduma za ulazak u EU. Naime, on se mora održati u roku od 30 dana nakon potpisivanja pristupnog ugovora, što je najavljeno za prosinac.

- Uvjerena sam da će građani na referendumu glasati za ulazak u EU jer Hrvatska nema drugu održivu opciju - mišljenja je Kosor čija stranka trenutno uživa podršku 22 posto birala što je osjetno manje od 38 posto podrške birača, koliko ima Savez za promjene na čelu sa SDP-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:40