BRUXELLES

Kosor potpisuje ugovor s Europskom unijom i ako izgubi izbore

BRUXELLES - Vijest iz Zagreba o datumu izbora došla je u vrijeme dok su nas u EU uvjeravali da je gotovo nemoguće pripremiti sve za potpisivanje pristupnog ugovora prije početka prosinca.

Pomoć iz Poljske

Gotovo svi naši sugovornoci govorili su da je prva polovica prosinca najrealniji rok te da bi, ako se želi osigurati da na ceremoniji potpisivanja budu šefovi država ili vlada EU, taj dan trebao biti 9. prosinca, kada se u Bruxellesu ionako održava summit EU. Sada kad je Hrvatska odredila 4. prosinca, moguće je, kažu naši izvori, da potpisivanje bude par dana prije ili poslije izbora.

- U svakom slučaju, sada premijerka može biti sigurna da će i ona potpisati ugovor, pa čak ako to bude i poslije izbora jer će vam za formiranje nove vlade trebati najmanje nekoliko tjedana - rekao nam je jedan EU diplomat.

No, u EU ne isključuju mogućnost da poljski premijer Tusk, koji želi pomoći kolegici Kosor, pokuša pogurati potpisivanje prije hrvatskih izbora, pa čak i da to bude samo par dana prije.Naime, kako doznajemo od diplomata iz drugih država, Poljska drži otvorenom i ideju da se ugovor potpiše na razini ministara vanjskih poslova, a kao mjesto spominju Bruxelles, Krakov ili čak Zagreb.

Datum za ugovor

To bi se, ako se sve progura, moglo dogoditi potkraj studenoga ili na samom početku prosinca, ako ne bi ispalo preočito da je cijela ceremonija prilagođena unutarnjopolitičkim potrebama premijerke Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:42