HRVATSKA DELEGACIJA

Kosor poručila Papi da ga Hrvatska srdačno očekuje

VATIKAN - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor na kraju svečanosti beatifikacije Ivana Pavla nakratko se susrela s papom Benediktom XVI., koji će posjetiti Hrvatsku 4. i 5. lipnja. - Srdačno vas očekujemo - rekla mu je premijerka.

Veliki događaj za nas

Naglasila je također da je beatifikacija bila veliki događaj za svijet, a posebno za Hrvatsku zbog povezanosti pokojnog Pape i Hrvatske. Kosor se susrela i s francuskim premijerom Francoisom Fillonom, koji je iskazao potporu Francuske brzom završetku pregovora Hrvatske i EU.

Bozanić i Dziwisz

Jedna od hrvatskih televizijskih ekipa, kako su nam neoprezno prenijeli, zamolila je za izjavu o beatifikaciji Ivana Pavla II. zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. Poručeno im je da će Uzoriti rado dati izjavu, ali da još ne zna u koji dan i u koliko sati, pa neka dođu pred Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima i neka čekaju.

Usuđujemo se preporučiti uzoritom kardinalu da se polako i temeljito pripremi za izjavu o kanonizaciji bl. Ivana Pavla II., tako će izjava prispjeti na vrijeme.

Ukoliko je Crkva u biskupu, utoliko je i biskup dužan biti otvoren komunikacijskim kanalima, kad je riječ o onome što se Crkve tiče, a javnosti je važno. Bozanićev kolega, nadbiskup krakówski Stanislaw Dziwisz, bio je dostupan i dao je izjavu svakome tko ju je tražio, stotinjak, dvjestotinjak, nemoguće je precizno izbrojiti koliko puta u dva-tri dana. Palij jednak, dužnost istovrsna, dužnosnik drukčiji.

Nepotrebna promocija

S druge strane, Jadranka Kosor dala je poručiti hrvatskim novinarima da će im dati izjavu jučer u 13 sati pored vatikanskih Dveri lake konjice. Dobrodošla susretljivost - ali teško da je beatifikacija kršćanskog pokojnika, pa makar on bio i državni poglavar i prijatelj Hrvatske, prigoda za autopromociju premijera.

Ne bi trebalo beatifikaciju koristiti za političku komunikaciju, sve da je blaženik bio političar, a ne svećenik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 22:11