VRUĆA TEMA

Kosor o aferama HAC-a: Ono što Kalmeta zna, neka govori tamo gdje treba

 Ante Čizmić/Cropix

SPLIT - Kao predsjednica Vlade i stranke kažem da podupiremo sve državne institucije da obave svoj posao, osobito u državnim poduzećima od HAC-a do HEP-a. Cijeli taj sustav biti će uređen. Sve što ministar Kalmeta govori i zna, pretpostavljam da govori i tamo gdje treba. Svatko tko je bio kriv na bilo kojoj razini, odgovarat će - komentirala je premijerka Jadranka Kosor poziciju ministra Kalmete u čijem se ministarstvu svaki dan otvaraju afere.

Iz resora ministra Božidara Kalmete nestale su milijarde kuna

Na upit je li predsjedništvo HDZ-a raspravljalo o kupnji BMW-a, samo je rekla kratko - Ne.

Premijerka i predsjednica HDZ-a u u Splitu je nazočila svečanosti proslave 21. obljetnice gradskog ogranka HDZ-a.

- Uz gospodarski rast, pokretanje investicijskog ciklusa, završetak pregovara za ulazak u EU, potporni stup Vlade i HDZ-a je borba protiv korupcije koja ne smije stati, jer to je zalog za budućnost Hrvatske. Upravo ta borba novi je način iskazivanja domoljublja. Zbog njenih učinaka, mnogi, posebno oni u javnim poduzećima, danas se boje donositi i potpisivati odluke. A ja im javno poručujem, slobodno donosite odluke, bitno je samo jedno, da nitko od vas nije strpao ništa u svoj džep - kazala je Jadranka Kosor u govoru.

Osvrnuvši se na tešku proteklu godinu, premijerka Kosor je kazala kako je unutoč tome što je ta godina donijela puno gorčine i Vladi i stranci, na nju ipak ponosna i to zato što je Hrvatska na pragu završetka pregovora za pristupanje Europskoj uniji što je želio i prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Na gospodarskom putu bilježimo lagane pomake, 18 posto rast je izvoza, oporavlja se i industrijska proizvodnja, očekujemo i pomicanje BDP-a iznad 1,5 posto. Kritizirajući oporbu koja nije glasala za teške odluku o zamrzavanju rashoda držanog proračuna, donesenu u izbornoj godini te za zakon o fiskalnoj odgovornosti koji obavezuje na drugačiji odnos prema novcu, premijerka je istaknula kako nema ni jednog razloga za izvanredne izbore.

- Onima koji traže crvenu Hrvatsku jamčimo da vlast neće pasti sama od sebe u njihova njedra. Dosadašnjim racionalizacijama i štednjom u samo šest mjeseci ušteda iznosi 150 milijuna kuna.

Komentirajući izjave predsjednika uprave Orco grupe Jeana Franceoisa Otta da će tužiti RH, premijerka je rekla kako će Otta na njegov zahtjev primit ministar Čobanković. Svatko se u Hrvatskoj mora držati hrvatskih zakona i Ustava i cijeli taj mučki čvor treba razrješiti no to neće imati utjecaj na ulazak u Unije već pokazati da Hrvatska funkcionira kao pravna država.

Odgovarajući na novinarsko upite o slučaju uhićenja hrvatskog branitelja u BIH, premijerka je kazala kako će taj slučaj odraditi ministarstvo pravosuđa, kako bi se dobila puna istina, No, ako bude potrebe, kontaktirat će i predsjednika Borisa Tadaća.

- Apsolutno ne bi bilo dobro da se stvori dojam o bilo kakvom progonu hrvatskih branitelja - rekla je Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:39