AFERA INA-MOL

Kosor nije znala da Bajić istražuje Hernadijev mito za Ivu Sanadera

Jasno je da će Zsolt Hernadi, kada bude ispitan, negirati bilo kakvo sudjelovanje u navodnom podmićivanju Ive Sanadera, ali bit će zanimljivo pratiti reakcije Polančeca

ZAGREB - Iznenađeni smo izjavom koju je dao mađarski premijer Viktor Orban - doznajemo neslužbeno iz Vlade, u kojoj sada grozničavaju analiziraju novonastalo stanje.

- Ne odobravamo nikakve izmjene dioničarskog ugovora u Ini - jasno je prekujučer rekao mađarski premijer. Pritom je pomno birao mjesto za takvu izjavu. Središte europske diplomacije: Strasbourg.

Naknadna tumačenja

Orban se, istina oprezno, izjasnio o ulozi i mogućoj kaznenoj odgovornosti predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija.

Rekao je da je to, prije svega, pravosudno pitanje. Mađarski premijer, doznajemo iz izvora u Budimpešti, dobro je upoznat sa sadržajem razgovora koji su još 6. lipnja 2011., u rijetko viđenoj diskreciji, vodili glavni hrvatski državni odvjetnik Mladen Bajić i njegov mađarski kolega. Mađari, u neslužbenim razgovorima, ne kriju da su bili potpuno zatečeni, gotovo šokirani, kada je hrvatska strana iznijela detalje proširenja istrage protiv Ive Sanadera, a pogotovo Zsolta Hernadija, jednog od najmoćnijih poslovnih ljudi u istočnoj Europi, s jakim političkim backgroundom.

Naknadna mađarska tumačenja o tome zašto DORH istražuje bivšeg hrvatskog premijera i šefa MOL-a bila su različita: od pokušaja političkog pritiska Jadranke Kosor na mađarsku vladu, do nekih objašnjenja koja su uključivala špekulacije o unutranjem političkom sukobu HDZ-a i SDP-a preko DORH-a.

Činjenica koja stoji jest ta da nitko u Vladi nije imao pojma o istrazi za navodno Hernadijevo mito Ivi Sanaderu. Više od 80 dana istražitelji su prikupljali i provjeravali informacije te dokaze.

Izravni svjedoci

Tek manji dio tih spoznaja prezentiran je i u zahtjevu za proširenjem istrage za spomenuti dvojac te Damira Polančeca, bivšeg potpredsjednika Vlade i glavnog HDZ-ova operativca za Inu. Hrvatska strana, očito, raspolaže s nizom drugih, neki tvrde neoborivih, dokaza, koji su dio spisa. Neizravno to potvrđuje i mirnoća s kojom hrvatski istražitelji očekuju ispitivanje Sanadera nakon što se vrati u Hrvatsku.

Spominju su izravni svjedoci koji su sudjelovali u cijelom poslu, velika količina dokumenata prikupljenih u istrazi koja se protegla kroz četiri države: Hrvatsku, Mađarsku, Cipar i Švicarsku.

Jasno je, također, da će Zsolt Hernadi, kada bude ispitan (zahtjev za to bit će u Mađarsku upućen najranije sljedećeg tjedna), negirati bilo kakvo sudjelovanje u navodnom podmićivanju Ive Sanadera.

S druge strane, bit će zanimljivo pratiti što će na posljetku učiniti Damir Polančec i njegov odvjetnik Anto Nobilo. Prema tumačenjima poznavatelja cijele stvari, Polančec bi se mogao prometnuti u važnog svjedoka. Istina, on nije imao veze s navodnim transferom novca, ali mogao bi objasniti i potvrditi neke od teza optužbe, a i otkriti nove inkriminirajuće detalje.

Ako je suditi prema informacijama iz Vlade i njoj bliskih krugova, zasad se neće mijenjati taktika, već će nastojati u izravnim pregovorima s MOL-om izmijeniti dioničarski ugovor, kojeg općenito smatraju štetnim ne samo za Inu, nego i za hrvatsko gospodarstvo u cjelini. No, nakon što je Orban zauzeo čvrst stav glede tog pitanja, manevarski prostor Kosoričine Vlade sve je manji.

Orban čekao priliku

Pravo na takav nastup mađarskom premijeru daje činjenica da je vlada u Budimpešti suvlasnik MOL-a. Naime, nakon nedavna dogovora o povlačenju ruskog Surgutnjeftgasa iz vlasničke strukture MOL-a, u rukama Mađarske naći će se oko 25 posto dionica naftne kompanije. (...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:57