'OVO JE GODINA U KOJOJ SMO IZAŠLI IZ KRIZE'

Kosor: Josipović se svrstao na čelo Kukuriku koalicije, a mi ne možemo prihvatiti 'crvenu Hrvatsku'

Ovo je definitivno godina u kojoj smo izašli iz krize, poručila je iz Osijeka predsjednica Vlade Jadranka Kosor
 Vlado Kos / CROPIX

OSIJEK - Za najviše dvije i pol godine Osijek bi trebao dobiti svoju prvu brzu cestu. Naime, u nedjelju su otvoreni radovi na izgradnji južnog kolnika južne osječke obilaznice za koje će Hrvatske ceste izdvojiti 134 milijuna kuna i time uvelike rasteretiti promet sadašnjom južnom obilaznicom koja je sa dnevnim prometom od preko 22 tisuće vozila jedna od najopeterećenijih cesta u Hrvatskoj.

Izgradnjom južnog kolnika obilaznica će u dužini od 12,1 km, od Josipovca do Joga II biti četverotračna s maksimalno dopuštenom brzinom od 110 km/h, a time bi trebala postati i sastavni dio neke buduće podravske brze ceste od Koprivnice do Osijeka. U sklopu ceste bit će izgrađeno i sedam novih objekata - nadvožnjaka, podvožnjaka, poljoprivrednih prijelaza, a najvažniji do njih bit će čvorište nakod Vinkovačke ulice, na kojem će se omogućiti ulazak, odnosno izlazak s obilaznice.

Početku radova nazočila je i premijerka Jadranka Kosor u pratnji ministara, potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa i predsjednika Uprave Hrvatskih cesta Josipa Škorića, koja je istaknula da je njezina Vlada od 30 velikih projekata vrijednih 40 milijardi do sada realizirala tri milijarde.

Kosor je izjavila da je ovo "definitivno godina, u kojoj smo izašli iz krize".

Premijerka se potrudila i da ovaj događaj bude obilježen predizbornom kampanjom, pa se još jednom obračunala s onima koji tvrde da rast BDP-a od 0,8 posto ne znači i izlazak iz krize.

- Oni koji tvrde da je za izlazak iz krize potreban rast BDP-a u tri tromjesečja za redom krivo govore. To se tako tumači samo za ulazak u krizu - poručila je Kosor, dok je gradonačelnik Osijeka, HDSSB-ov Krešimir Bubalo zahvalio Vladi i Hrvatskim cestama na partnerskom odnosu pri pripremi ovog, za Osijek, važnog projekta.

Time je prvi put nakon dugo vremena događaj na kojem su se zajedno našli HDZ-ovci i HDSSB-ovci prošao bez uvreda i provokacija.

Foto: Danijel Soldo / CROPIX

Kosor: Predsjednik mora biti neovisan

SLAVONSKI BROD/SVILAJ - Premijerka Jadranka Kosor u nedjelju je na prometnom čvorištu autoceste A5 označila početak radova na izgradnji krajnje dionice te autoceste od Sredanaca do granice sa Bosnom i Hercegovinom.

Na pitanje kako komentira da je izaslanik Predsjednika Republike na požeškom festivalu bio Igor Dragovan, glavni tajnik SDP-a, premijerka je odgovorila: - Budući da je gospodin Dragovan, ne samo glavni tajnik SDP-a, već je na čelu Izbornog stožera Kukuriku koalicije, a zamjenik mu je osoba koja je već osuđena zbog zlouporabe i novaca i zemljišta …nama sve to daje za pravo suditi da se predsjednik polako, ali sigurno svrstava na čelo kolone Kukuriku koalicije. To ne bi bilo dobro jer predsjednik mora biti neovisan pogotovo u vrijeme predizborne kampanje i u izbornoj godini kakva je 2011. Ovo je simptomatično jer bismo u konačnici mogli zaključiti da bi to bilo jako loše za demokraciju u Hrvatsku, da se ostvaruje polako, ali sigurno puzajući projekt "crvene Hrvatske". A to je nešto što mi ne možemo prihvatiti - kazala je premijerka. (Željko Mužević)

Borzan i Vrdoljak: HDZ polaže kamene temeljce, a SDP i HNS grade ceste

OSIJEK - Dolazak premijerke Jadranke Kosor u Osijek na otvorenje radova južne obilaznice Osijeka pomirio je i do jučer nepomirljive čelnike osječkog SDP-a i HNS-a Biljanu Borzan i Ivana Vrdoljaka. Slavonski čelnici "Kukuriku koalicije" u nedjelju su zajedno reagirali na događaj na obilaznici prozvavši HDZ-ovu Vladu zbog postavljanja kamena temeljaca. Bio je to njihov prvi zajednički istup nakon tri i pol godine, a u posljednje dvije i pol godine, kada je Vrdoljak odlučio ući u koaliciju s HDSSB-om, između njih nije bilo ni slike ni tona. Sada su ponovno prijatelji.

- Isto ovo najavili su u travnju 2007. godine tadašnji premijer Ivo Sanader, Vladimir Šeks i Jadranka Kosor, koja je tada bila u sporednoj ulozi. Sada je kao u glavnoj, ali se još jednom potvrdilo ono poznato: „Kud Ivo tu i ja.“ Ovo što čine je podcjenjivanje građana, no oni jako dobro znaju tko je za tri godine izgradio auto cestu, a to su bili Vlada premijera Račana i Radimir Čačić - rekla je Borzan, dok je Vrdoljak podsjetio da je početak radova na obilaznici najavljen i za kolovoz prošle godine.

- Ova Vlada Ive Sanadera i Jadranke Kosor, jer ne znam kako bih je drugačije nazvao, zna samo postavljati kamene temeljce. No, mi obećavamo građanima da ćemo ovu obilaznicu i izgraditi kada dođemo na vlast nakon predstojećih izbora. Njima je trebalo četiri godine da isprojektiraju jednu cestu, a koalicijska Vlada je auto cestu A! U dužini od 300 km izgradila za tri godine - istaknuo je Vrdoljak. (N. Patković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 11:49