UVJERENA U ZAVRŠETAK PREGOVORA U LIPNJU

Kosor: Josipović je u krivu, sva tri stupa vlasti u Hrvatskoj funkcioniraju

Premijerka je izjavila da teško razumije Josipovićevu izjavu da završetak pregovora s EU ne bi bio velik uspjeh te podsjetila da je on glasao protiv Arbitražnog sporazuma

ZAGREB - Sva tri stupa vlasti u Hrvatskoj funkcioniraju, a Vlada i dalje vjeruje da je pregovore o ulasku u Europsku Uniju (EU) moguće završiti u lipnju, poručila je premijerka Jadranka Kosor , odgovarajući na izjave predsjednika Ive Josipovića da sustav ne funkcionira, a da završetak pristupnih pregovora s EU-om u lipnju i ne bi bio neki veliki uspjeh.

„Izjave predsjednika Josipovića da završetak pregovora u lipnju ne bi bio veliko postignuće teško da možemo razumjeti“, poručila je Kosor, podsjetivši da su pregovori dugo bili blokirani zbog graničnog spora sa Slovenijom, te da je u trenutku kada je ona preuzela kormilo Vlade Hrvatska imala samo pet zatvorenih poglavlja, dok ih je danas 28. To je rezultat Arbitražnog sporazuma koji je Zagreb potpisao s Ljubljanom.

„Tada je predsjednik Josipović još bio saborski zastupnik i glasao je protiv Arbitražnog sporazuma. Da je većina saborskih zastupnika tako glasala, još bismo stajali na mjestu“, upozorila je Kosor.

Novo ulje na vatru u sve zategnutijim odnosima Banskih dvora i Pantovčaka nesumnjivo će doliti i premijerkino podsjećanje na izjave Hannnesa Swobode, izvjestitelja Europskog parlamenta za Hrvatsku, koji kaže da bi Hrvatska najprije trebala završiti pregovarački proces s Unijom, a tek potom dogovoriti se oko izbora. I u Vladi, istakla je Kosor, tako nešto smatraju realnim.

„Sve činimo da pregovore završimo u lipnju“, poručila je premijerka.

Nije propustila podsjetiti ni da je oporba u više navrata pokušala srušiti njenu Vladu. Unatoč tome, Vlada je zadržala stabilnu potporu u Saboru.

„Vlada funkcionira, parlament funkcionira, predsjednik Republike i sudovi funkcioniraju. Sva tri stupa vlasti u Hrvatskoj uredno funkcioniraju“, poručila je Kosor Josipoviću.

Potvrdu da i svjetske financijske kuće Hrvatsku doživljavaju kao stabilnu zemlju Kosor vidi i u najnovijem izdanju hrvatskih državnih obveznica na američkom tržištu. Radi se o novom zaduženju od oko milijaru i pol dolara, čime će se vratiti stari dugovi. Iako o detaljima nije htjela govoriti dok se s puta ne vrati ministrica financija Martina Dalić, Kosor ga smatra uspješno obavljenim.

„Taj posao pokazuje da se Hrvatska doživljava kao stabilna zemlja“, zaključila je premijerka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 18:29