IZBORI U HDZ-U

Kosor i Šeks gube 'sigurno' uporište: Osječki HDZ-ovci im okrenuli leđa, njihov izbor je Karamarko

Ako Karamarko pobijedi na Općem saboru, izvjesno je i da će doći do izvanrednih izbora kako bi se Ivića i Salapića smijenilo s funkcija predsjednika županijskog i osječkog HDZ-a
 Damjan Tadic / CROPIX

OSIJEK - Osječko-baranjski HDZ okrenuo je leđa Jadranki Kosor i Vladimiru Šeksu. Dva tjedna uoči Općeg sabora nekolicina čelnika lokalnih organizacija javno je obznanila svoju potporu Tomislavu Karamarku , čime je bivši ministar policije uspio u, mislilo se, najjačoj Kosoričinoj bazi, izvesti veliki preokret. Stali su uz njega i neki koji su još do prije dva mjeseca tepali: "Naša predsjednica" i čvrsto stajali uz blok Kosor-Šeks te njihove lokalne igrače Tomislava Ivića i Josipa Salapića.

Ne zna se jesu li i oni dobili ponudu koju nisu mogli odbiti , no njih desetorica svi su redom papagajski ponavljali kako "jedino Karamarko može pokrenuti nužne promjene u HDZ-u, jer onako kako se do sada radilo nije valjalo". Neki od njih, poput dopredsjednika osječkog HDZ-a Petra Lagatora i organizacijskog tajnika Gorana Ivanovića, praktički do jučer čvrsto su stajali uz Salapića i Ivića, odnosno Kosor i Šeksa. Bili su dio njihovih ekipa na lokalnim unutarstranačkim izborima, na kojima su Salapić i Ivić jasno i glasno kazali da oni i ljudi koji stoje uz njih podržavaju Kosor.

Sada je jasno da to nije tako i ovo se može protumačiti velikim Šeksovim porazom u Osijeku. Karamarko je uostalom odlučio svoju službenu kampanju početi upravo iz Osijeka i to u nedjelju 6. svibnja, jer time želi Šeksu i Kosor dati do znanja kako su sve promjene unutar HDZ-a kretale iz Osijeka. Osječko-baranjska županija daje 130 izaslanika, a ovi koji su sada iskazali potporu Karamarku uvjereni su da drže pod svojom kontrolom većinu izaslanika. Ukoliko Karamarko pobijedi na Općem saboru, izvjesno je i da će doći do izvanrednih izbora kako bi se Ivića i Salapića smijenilo s funkcija predsjednika županijskog i osječkog HDZ-a. Salapić je za odluku svojih kolega saznao u petak ujutro. Rekao je da se ne osjeća ni izdano ni prevareno.

- To je njihov stav i njihovo demokratsko pravo. Njih je tamo bilo deset, ali mi dajemo 130 izaslanika i Opći sabor će dati sve odgovore, rekao je Salapić, koji je još prije tri mjeseca tražio zaštitu policije tvrdeći da se u unutarstranačke izbore u HDZ-u uplela i SOA te da se iz policije dilaju informacije zbog kojih mu je ugrožena osobna sigurnost.

Osim Lagatora i Ivanovića, Karamarka podržavaju i gradonačelnici Našica i Donjeg Miholjca, Krešimir Žagar i Stjepan Viduka, predsjednici HDZ-a Đakovo i Beli Manastir, Ante Raspudić i Davorin Bubalović, predsjednik Mladeži HDZ-a OBŽ Goran Soldo te načelnici triju općina - Darda, Draž i Antunovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:06