PREMIJERKA U BELGIJI NA SUMMITU EPP-a

Kosor: Drago mi je što je Vesna Pusić prihvatila moju inicijativu

BRUXELLES - Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor danas je u Bruxellesu na sastanku šefova država ili vlada EU koji dolaze iz redova pučkih stranaka izvijestila o naporima koje Hrvatska čini oko zaključenja pregovora.

Premijerka Kosor je rekla kako su mnogi njezini sugovornici tijekom sastanka u Bruxellesu shvatili da Hrvatska dobro radi te da se posao neće zaustaviti ni nakon zaključenja pregovora.

Ponovila je očekivanje da se pregovori zaključe do lipnja i ustvrdila da je oko poglavlja o pravosuđu, nakon izvješća Komisije, već učinjen dodatni napredak.

Sklopljeno primirje

Predsjednica Vlade pozvala je oporbu na jedinstvo oko onoga što je potrebno napraviti da bi se zaključili pregovori s EU te je pozdravila, kako je rekla, to što je Vesna Pusić, čelnica saborskog Odbora za praćenje pregovora, prihvatila njezinu inicijativu o svojevrsnom političkom zatišju do okončanja pregovora s EU.

- Drago mi je što je gospođa Pusić konačno, među prvima iz oporbe, prihvatila ono što ja već dulje vrijeme tražim: da se do završetka pregovora okupimo. Puno je bolje da i prema Komisiji i prema državama članicama pokazujemo zajedništvo u želji za završetkom pregovora - rekla je Kosor te pozvala one koji ne žele surađivati da, kako se izrazila, “barem ne odmažu”.

- Budući da neki čelnici oporbe ne žele pomoći, onda neka barem ne odmažu - poručila je Kosor.

Vlada jedina koordinira

Dodala je da posao oko pregovora koordinira Vlada i nitko drugi.

Na upit o stavovima Hrvatske unutar NATO-a o intervenciji u Libiji, Kosor je odgovorila da se Hrvatska ponaša odgovorno kao članica NATO-a te da je dobro što postoji međunarodni pravni okvir za operaciju kojoj je cilj zaštita civila i plan da Libija počne funkcionirati kao normalna zemlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 18:29