NIJE ZADOVOLJNA

Kosor dobila ured, tajnika i auto, ali se i dalje ljuti: 'Ni sa kim ne komunicira već danima'

Mi smo održali riječ, rekao je Tomislav Karamarko nakon sjednice Kluba zastupnika HDZ-a

ZAGREB - Jadranka Kosor ipak je zbrinuta do posljednjeg detalja: ima ured kao predsjednica Odbora za obitelj, mladež i sport, tajnicu, čak i tajnika u odboru, a stranka je osigurala i automobil s vozačem.

- Kada je došlo do njihove smjene s mjesta potpredsjednika Sabora da će sigurno dobiti mjesta predsjednika nekih odbora, prema tome mi smo održali riječ. A što se tiče automobila također. Oni su i jedno i drugo u specifičnoj situaciji. Mislim da gospođa Kosor kao donedavna predsjednica HDZ-a ima pravo na to da se stranka pobrine za njezin prijevoz. Isto tako, gospodin Šeks, za koga sam ja rekao da je bard, jedan od osnivača HDZ-a, u jednoj je specifičnoj situaciji i stranka se treba pobrinuti za njegovo vozilo, ako već pričamo o tim banalnim problemima - rekao je Tomislav Karamarko nakon sjednice Kluba zastupnika HDZ-a.

No, sudeći prema reakciji J. Kosor, ona i dalje nije zadovoljna. Kad su novinari postavljajući joj pitanje konstatirali kako je lijepo od stranke da su se pobrinuli za ured i vozilo, Kosor je prilično bahato pitala "koje vozilo?" iako već nekoliko dana zna za odluku stranke, čak i da će je ubuduće voziti stranački vozač Štef, dok vozač Branko već vozi Vladimira Šeksa.

- Dobro, ja bih govorila o ovom radu u Saboru, i želim vam reći da, kao što sam rekla onaj dan kad se glasalo o našoj smjeni s potpredsjedničkih mjesta, da ću i dalje predano raditi za svoju domovinu kao zastupnica u Hrvatskom saboru, to je naravno velika čast koja se ukazuje rijetkima i ja ću sasvim sigurno opravdati povjerenje onih koji su glasali za mene budući sam bila na listi u petoj izbornoj jedinici - rekla je neraspoložena Kosor, okrenula se i otišla ne mareći za pitanja novinara.

Prije toga, novinare je pitala je li Šeks dao izjavu na istu temu, a kad su novinari rekli da je Šeks u sabornici, Kosor je pitala gdje sjedi, i na pitanje novinara ustvrdila je kako novo mjesto u sabornici nisu dobili. Međutim, još na pretprošloj sjednici Kluba zastupnika odlučeno je da se mjesta u sabornici zasad ne mijenjaju, te da Kosor i Šeks sjede u prvom redu kao i dosad. Novi potpredsjednici Sabora također sjede na svojim starim mjestima.

Kako se može čuti, Kosor je očekivala predsjedničko mjesto u Antikorupcijskom vijeću i smatra da je Odbor za obitelj ispod njezina nivoa. Nadalje, tek rijetki članovi HDZ-a uspjevaju porazgovarati s bivšom šeficom.

- Kao da se ljuti na sve nas što smo glasovali u sabornici za njenu smjenu. To je suludo. Nećemo valjda okrenuti leđa stranci svaki put kad se promjeni predsjednik - kaže naš sugovornik i navodi situaciju sa jutrošnjeg sastanka Kluba.

- Ušla je u dvoranu, sjela u prvi red i zurila prema naprijed. S nikime ne komunicira i tako već danima. Očito je da se ljuti, ali nikome nije jasno zašto. Do kraja tjedna ostat će u svom potpredsjedničkom uredu, nakon toga seli u prostorije na drugom katu, gdje je Odbor za obitelj. Nikome ništa nije jasno, a ljudi polako već gube strpljenje. Uvjeren sam da više nitko s njom nije spreman sjesti i popričati, odgovoriti je od ovakva ponašanja. Svima je dosta toga.

Za razliku od Kosor, daleko bolje se s gubitkom funkcije, one predsjednice Antikorupcijskog vijeća, nosi zastupnica Ana Lovrin.

- Mi smo jednostavno preraspodijelili dužnosti. Meni su ostale druge dužnosti, ja sam članica Državnog odvjetničkog vijeća, bit ću potpredsjednica Odbora za zakonodavstvo, članica svih tzv. pravnih odbora - za ustav, pravosuđe, prema tome dovoljno je to posla i u redu je da poslove raspodijelimo unutar Kluba - rekla je pomirljivo A. Lovrin.

Ipak, ustvrdila je kako će na čelu Antikorupcijskog vijeća ostati sve dok Sabor ne donese odluku o razrješenju. Također, ustvrdila je kako nije njena greška što se vijeće nije sastalo više od šest mjeseci. Jednostavno, nije bilo kvoruma jer svi članovi nisu bili imenovani.

- Kao što je poznato, negdje u ožujku imenovano je pet članova vijeća iz reda saborskih zastupnika. Ali nije bilo dovoljno za kvorum, naime vijeće se sastoji od 11 članova, od čega je šest izabranih članova izvan parlamenta. Ja sam kao imenovana predsjednica nekoliko puta slala pozivnice Odboru za izbor i imenovanje da raspiše oglas kako bi se oni imenovali i to je učinjeno tek prošloga tjedna. Sada su se stekli uvjeti i ja očekujem da će novi predsjednik već idući tjedan sazvati sjednicu vijeća iz razloga što je proteklo puno vremena, već gotovo šest mjeseci da to vijeće nije radilo, a i te kako ima što raditi.

Kosor: Dolazi ljeto, malo ćemo se odmoriti

- Ja nisam rekla da sam nezadovoljna, to ste vi rekli. Ja sam rekla da ću predano raditi, a onaj tko kaže da će predano raditi, to nije izraz nezadovoljstva. Jer predano sa punim jedrima mogu raditi oni koji imaju snagu, volju, znanje - reagirala je Jadranka Kosor na tumačenja medija da se iz njezina ponašanja može protumačiti da je i sad, kad ima ured, auto i vozača, i dalje nezadovoljna.

- Išli ste komentirati ono što sam ja rekla i stavili ste da nisam zadovoljna. Ja sam prihvatila smjenu s mjesta potpredsjednice Sabora i rekla sam da ću predano raditi, samo da dobijem mjesto gdje ću sjediti, uključiti se u rasprave i raditi iz sve snage. Mislim da imam što za reći i vjerujem da ću sa novim idejama izaći i kroz Odbor za obitelj, mladež i šport, puno prostora i dobrih ideja za taj posao. Odbor je važan za rad resora koji se oslanja na ministarstvo - rekla je Kosor i zaključila:

- Zaista bih voljela i molila bih vas da zatvorimo tu priču. Danima nisam dala nikakvu izjavu, a valjda to nešto znači, a iz toga se ne može izvući zaključak da nisam zadovoljna.

Na pitanja o tom ezašto joj je produženo osiguranje Kosor nije željela odgovarati, dok je na pitanje je li odbivala prijetnje, odgovorila kako "to nije nešto što bih mogla i htjela komentirati".

- Danas zatvaramo jednu, otvaramo novu stranicu. Naravno da u mojoj situaciji, neke stvari nije lako prebroditi, ali vrijeme će učiniti svoje. Na kraju, dolazi ljeto, malo ćemo se odmoriti - zaključila je Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:43