NOVI PROJEKT

Koprivnica i Varaždin stvaraju sveučilište na sjeverozapadu Hrvatske

Prvu generaciju čini oko 80 studenata koji će uskoro početi pohađati nastavu
 Željko Hajdinjak / Cropix

- Medijsko sveučilište, kojem su osnivači gradovi Varaždin i Koprivnica, trebalo bi prerasti u jako regionalno sveučilište sjeverozapadne Hrvatske koje će biti osnova razvoja te će popraviti obrazovnu sliku tog dijela Hrvatske - istaknuli su na svečanom obilježavanju početka nastave na sveučilišnim diplomskim studijima predstavnici gradova osnivača, gradonačelnik Varaždina Goran Habuš i v.d. gradonačelnice Koprivnice Vesna Želježnjak.

Prvu generaciju studenata na sveučilišnim diplomskim studijima “Odnosi s javnostima” i “Poslovna ekonomija” čini oko 80 studenata koji će uskoro početi pohađati nastavu koja će se održavati u prostorima Varaždinskog veleučilišta.

Jedinstvena prilika

Prošle jeseni već je počelo izvođenje nastave na preddiplomskim sveučilišnim studijima “Novinarstvo” i “Medijski dizajn” te na stručnom studiju “Poslovanje i menadžment u medijima”, a nastava se izvodi u Koprivnici. Osnivači su pokrenuli i proces integracije Medijskog sveučilišta s Veleučilištem u Varaždinu što bi trebalo dovesti i do promjene imena te uvođenja nekih novih studija.

- Povezivanje dviju partnerskih visokoobrazovnih institucija nameće se kao logičan korak, pogotovo s aspekta racionalizacije troškova i ljudskih potencijala. Morat ćemo, međutim, promijeniti ime sveučilišta budući da ono više neće biti samo medijsko, jer se na veleučilištu izvode tehnički studiji, a u budućnosti planiramo uvesti i studije prehrambene biotehnologije, ambalaže i agronomije - istaknuo je rektor Medijskog sveučilišta i dekan Veleučilišta u Varaždinu dr. sc. Marin Milković. Taj je prijedlog već predan osnivačima, gradovima Varaždinu i Koprivnici, koji bi trebali donijeti odluku o integraciji.

- Ovo je prilika generacije koja se događa jednom u 30 ili 40 godina. Cijela ova regija ima priliku popraviti svoju obrazovnu sliku, koja je vrlo loša. Statistika kaže da Varaždinska i Koprivničko-križevačka županija imaju ispodprosječan broj visokoobrazovanih građana u odnosu na državni prosjek te čak nekoliko puta manji prosjek u odnosu na Europsku uniju - istaknula je gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak, dok je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš istaknuo da, osim obrazovne i socijalne, projekt stvaranja jakog regionalnog sveučilišta ima i gospodarsku komponentu.

Financijski prihvatljivo

- Varaždin želi biti grad sa 50 tisuća stanovnika i 15 tisuća studenata. Želimo ljudima s područja sjeverozapadne Hrvatske osigurati sveučilište koje će im biti na dohvat ruke i na kojem će im biti financijski prihvatljivo studirati. Zadatak je gradova Varaždina i Koprivnice da tim studentima osiguraju kvalitetne uvjete za studiranje, a to je moguće samo ulaganjem u infrastrukturu, pa bi ovaj projekt mogao dovesti i do gospodarskog zamaha - zaključio je gradonačelnik Habuš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 07:08