PLAN BIVŠEG ŠEFA VODI U RASKOL HNS-A

KONTROLA IZ SJENE Čačić gradi mrežu lojalnih suradnika: 2014. želi iz zatvora ravno u politički vrh!

Bivši član Vlade želi što prije u zatvor da bi već u prvoj polovici 2014. izašao na slobodu
 Ronald Goršić / CROPIX

Unatoč relativnom zatišju nastavljaju se napetosti unutar Hrvatske narodne stranke koje, prema svemu sudeći, neće prestati niti nakon što krajem ožujka Vesna Pusić i formalno postane predsjednica HNS-a . Posljednjih dana među dijelom stranačkog vodstva, bliskog ministrici vanjskih poslova, sve se više računa na opasnost od raskola u HNS-u čiji je pokretač, prema našim izvorima, Radimir Čačić, nekadašnji prvi potpredsjednik Vlade.

Kontrola iz sjene

Smatra se da Čačić, svjestan da u bližoj budućnosti ne može računati na povratak u najuže strančko vodstvo, a kamoli u Vladu Zorana Milanovića, u tišini pokušava uspostaviti potpunu kontrolu nad HNS-ovim ograncima u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ali i stvoriti savezništvo s jednim dijelom saborskih zastupnika iz vlastite stranke.

Ovdje je riječ o srednjoročnom scenariju koji se želi realizirati u proljeće sljedeće godine. Osoba bliska Radimiru Čačiću potvrdila je da on želi što prije otići na odsluženje kazne, kako bi na slobodu izašao najkasnije u travnju ili svibnju 2014., i potom se izravno iz zatvora uključio u politički život. To podrazumijeva utjecaj na politiku Hrvatske narodne stranke u čijem je Predsjedništvu, ali i na nacionalnoj razini, jer je na prošlim izborima Čačić osigurao položaj zastupnika u Hrvatskom saboru.

U slučaju raskola unutar HNS-a, izlazak te grupacije iz vladajuće koalicije mogao bi otežati poziciju Milanovićeve Vlade, i sadašnje, prilično jednostavno izglasavanje zakona u parlamentu. Premda za sada Vladina većina nije ugrožena, gubitak četiri ili pet zastupnika koje kontrolira Radimir Čačić mogla bi poremetiti političku situaciju. Kukuriku koaliciju podržava 79 zastupnika i, ako ne želi ovisiti o glasovima manjinskih predstavnika, mora sačuvati sve svoje ljude u saboru. U dijelu vrha HNS-a sve češće postavljaju pitanje hoće li to dugoročno biti moguće. Iako je prošlotjedna sjednica Predsjedništva HNS-a protekla u relativno opuštenoj atmosferi, neki visokopozicionirani članovi stranke upozoravaju da je riječ o prividu. U četvrtak 7. veljače održana je 8. sjednica Predsjedništva Hrvatske narodne stranke na kojoj je prihvaćena najava ostavke predsjednika HNS-a Radimira Čačića.

Ostao u Predsjedništvu

U skladu sa Statutom stranke jednoglasno je usvojen prijedlog kandidature Vesne Pusić za predsjednicu HNS-a. Službeno priopćenje završava lapidarnim zaključkom prema kojemu je “predsjednik HNS-a Radimir Čačić izrazio žaljenje što tijekom 2013. godine neće moći dati svoj doprinos”. Međutim, iza umirujućih priopćenja traje borba za stabilizaciju Hrvatske narodne stranke, a to u prijevodu znači za smanjivanje Čačićeva utjecaja na svim razinama. Čini se da je riječ o poprilično mukotrpnom poslu. Krajem siječnja uzbunu u Hrvatskoj narodnoj stranci izazvalo je Čačićevo preuzimanje predsjedničke funkciju Sjeverozapadnog regionalnog saveza HNS-a, koje mu je automatski osiguralo mjesto u stranačkom Predsjedništvu.

Nosio pobjedničku listu

Predsjedništvo HNS-a ima 19 članova, među kojima su čelnici pet regionalnih saveza, čime se želi u vrhu stranke osigurati zastupljenost svih dijelova Hrvatske. Čačić je formalno još predsjednik HNS-a, no u ožujku će ga zamijeniti Vesna Pusić, a on bi tijekom sljedećih nekoliko mjeseci vjerojatno trebao otići na izdržavanje kazne zatvora zbog prometne nesreće koju je skrivio 2010. u Mađarskoj. Ali unutar Predsjedništva nekoliko je članova još uz Čačića. Nije nevažno ni to što je na posljednjim parlamentarnim izborima Radimir Čačić bio nositelj pobjedničke liste u III. izbornoj jedinici koja obuhvaća Krapinsko-zagorsku, Međimursku i Varaždinsku županiju, a u kojoj je koalicija HNS-SDP-HSU osvojila 52 posto glasova i deset saborskih mandata.

Vjerna četvorka

Od pet HNS-ovih zastupnika iz te jedinice smatra se da je njih četvero blisko Čačiću, a to su Milorad Batinić, Dragutin Glavina, Marijan Škvarić i Natalija Martinčević. Ipak je upitno jesu li oni bezrezervno spremni pratiti Čačića u slučaju njegova distanciranja od stranke i vladajuće koalicije. Svi su egzistencijalno vezani za politiku, a u Sabor su ušli zahvaljujući članstvu u HNS-u.

Zato bi distanciranje od stranke dovelo do kraja njihovih političkih karijera, kod nekih vrlo brzo jer je, primjerice, nerealno očekivati da bi Milorad Batinić mogao ostati potpredsjednik Hrvatskog sabora. Realnija je varijanta prema kojoj će u HNS-u vladati zatišje do Čačićeva povratka s odsluženja kazne. Ionako kao predsjednik Sjeverozapadnog saveza ima mogućnost presudnog utjecaja na izbor stranačkih kandidata za lokalne izbore, i to u dijelu Hrvatske u kojem HNS već godinama osvaja 20 do 30 posto glasova. Uspije li sačuvati lojalnost tamošnjih kadrova, sadašnji strahovi dijela vodstva HNS-a mogli bi se pokazati kao istiniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 06:48