DEMANTIRA MINISTRA

KONTRA LINIĆU Grčić otkrio koliko će Hrvatska dobiti, a kolikonovca uplatiti Europskoj Uniji

Grčić smatra da Linić nije bio u pravu kada je rekao da će Hrvatska u EU uplatiti više novca nego će povući
 Bruno Konjevic / CROPIX

Branko Grčić, potpredsjendik Vlade te ministar regionalnog razvoja i EU fondova smatra da ministar financija Slavko Linić nije bio u pravu kada je potvrdio da postoji mogućnost da će Hrvatska ove godine u proračun EU uplatiti više novca nego će iz njega povući za financiranje projekata iz Unijinih fondova.

Prema Grčićevoj računici koju je danas iznio novinarima u financijskom odnosu s Unijom Hrvatska bi ove godine u svakom slučaju trebala biti u plusu koji će se kretati između 15 milijuna eura i 165 milijuna eura.

Matematika koju je nedavno potvrdio ministar Slavko Linić, a iznijela Ivana Matelić, HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu kaže pak da Hrvatskoj zbog kašnjenja administracije u predavanju potrebne dokumentacije Uniji prijeti realna opasnost da bude u minusu za 44 milijuna eura.

Naime, hrvatski birokrati koji rade na povlačenju sredstava iz EU fondova i uspostavljeni sustav za povlačenje tih sredstava morali su ove godine proći kroz sustav reakreditacije u kojem moraju dobiti pozitivnu ocjenu Europske komisije kako bi se novac za ugovorene projekte mogao i dalje uplaćivati u hrvatski proračun.

Reakreditacija bi, prema riječima potpredsjednika Vlade Grčića trebala biti gotova najkasnije do početka prosinca nakon čega bi EU u hrvatski proračun trebala uplatiti 150 milijuna eura predujma za hrvatske projekte koje će sufinancirati iz strukturnih fondova na koje Hrvatska ima pravo od kad je postala članicom.

Grčić tvrdi da su svi dokumenti Europskoj komisiji poslani na vrijeme budući da nisu mogli biti poslani prije 1. srpnja jer Hrvatska nije bila članica, a niti prije početka listopad budući da ih je prije slanja na odobrenje u Uniju morala odobriti hrvatska Agencija za reviziju sustava koja je svoje zeleno svjetlo dala početkom rujna.

- Hrvatska bi iz EU-a ove godine trebala povući 408 milijuna eura, a uplatiti 243 milijuna eura - rekao je Grčić naglasivši kako ne sumnja u uspjeh reakreditacije o kojoj ovisi samo to hoće li hrvatski proračun iz EU fondova tih 150 milijuna eura dobiti već u prosincu ove godine ili pak u siječnju iduće godine. - Ako ove godine i bude manjak, odmah na početku iduće godine bit će višak - rekao je Grčić.

Za 2014., prvu godinu novog sedmogodišnjeg razdoblja financijskog planiranja EU-a, Grčić iz blagajne EU-a očekuje 675 milijuna eura, dok bi hrvatska članarina trebala biti 477 milijuna eura, odnosno planiraju biti u plusu 198 milijuna eura. - Zakonodavni paket za kohezijsku politiku, kojim EU definira modalitete implementacije višegodišnjeg financijskog okvira za sve države članice, još uvijek nije donesen i tek kada bude države članice moći će Europskoj komisiji slati programske dokumente na odobravanje, što se očekuje do kraja godine - rekli su u Grčićevu ministartvu dodajući da je Hrvatska već izradila Partnerski sporazum, krovni dokument za trošenje sredstava iz EU fondova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:37