Afera Libija

Konstruktor je izgubio spor protiv Slobodne Dalmacije

SPLIT - Pravomoćnom presudom Općinskog suda u Splitu odbijena je tužba Konstruktor-inženjeringa protiv Slobodne Dalmacije, kojom je ta splitska građevinska tvrtka od tog dnevnog lista zahtijevala odštetu od basnoslovnih milijardu i 700 milijuna kuna.

Sve je počelo 23. rujna 2005. kada je Slobodna Dalmacija objavila članak pod naslovom “Konstruktor-inženjering kupuje i osniva poduzeća radi pranja novca”, u kojemu je na račun direktora tvrtke Željka Žderića umirovljeni inženjer Božo Biuk iznio niz optužbi.

Lažirali libijski dokument

Biuk je, naime, u toj tvrtki proveo više od 30 godina, a u članku je tvrdio da je Žderić, osnivanjem brojnih tvrtki kćeri, zbrinjavao zaslužne, skrivao imovinu i prao novac. Na taj je način od 1992. osnovano čak 35 tvrtki, a sve, navodno, uz blagoslov Jure Radića.

Zbog tih u Slobodnoj, kako su tvrdili Žderić i njegovi odvjetnici, Konstruktor je izgubio posao na gradnji ceste Al Hisha-El Jedita Sirt u Libiji.

Tužbom protiv dnevnika nastojali su se domoći iracionalne odštete, a splitskom Općinskom sudu Konstruktor je, kako bi potkrijepio tužbu, dostavio dokumente libijskih državnih uprava za gradnju i ceste za koje je naknadno ustanovljeno da su krivotvorine! Ti dokumenti, potvrdile su i libijske vlasti, uopće ne postoje u dokumentaciji tamošnje komisije za natječaje.

Pravomoćnom sudskom presudom nedvojbeno je, dakle, utvrđeno da se Konstruktor-inženjering nije prijavio na libijski natječaj, stoga nije ni mogao dobiti posao niti izgubiti zaradu koju je potraživao tužbom.

DORH provodi istragu

Trenutno se u DORH-u istražuje identitet osobe koja je za Konstruktor krivotvorila dokumente.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:32