PODIGNUTA OPTUŽNICA

KONAČNI PAD ŽELJKA ŽUŽIĆA? 'Utajio je 47,6 milijuna kuna poreza i sa svoje tvrtke na sebe prenio nekretnine vrijedne 450 milijuna kuna'

Žužić je zbog ovoga slučaja bio uhićen krajem 2013. godine te je neko vrijeme proveo u pritvoru
 Bruno Konjević/Cropix

Nakon jednoipolgodišnje istrage zagrebačko Županijskom državno odvjetništvo podignulo je u ponedjeljak optužnicu protiv velikogoričkoga tajkuna Željka Žužića, optuživši ga da je od 2007. do 2010. utajio 47,6 milijuna kuna poreza te da je sa svoje tvrtke Solidum na sebe prenio nekretnine vrijedne skoro 450 milijuna kuna.

Naime Žužiću se konkretno satvlja na teret da je kao vlasnik tvrtke Solidum a nakon što su tvrtki na naplatu došle porezne obveze od navedenih 47,6 milijuna kuna, najprije prenio poslovne aktivnosti Soliduma na svoje druge tri tvrtke sličnoga imena, a kada je Solidum 2007. blokiran zbog nelikvidnosti sklopio nekoliko ugovorovora sa Solidumom, kojima je zatim svoja privatna potraživanja prema svojoj tvrtki počeo podmirivati nekretninaama tvrtke,a li u deleko većem iznosu od realnih.

Dakle Žužićč je kao odgovorna osoba svoje tvrtke sam sa sobom u ime tvrtke sklapao štetne ugovore kojima bi sam sebi garantirao povrat dugova nekretninama puno veće vrijednosti od samih dugova. Konkretno zbog svojih potraživanja u iznosu od 29 milijuna kuna, na sebe je prenio nekretnine vrijedne 437,1 milijuna kuna.

Žužić je zbog ovoga slučaja bio uhićen krajem 2013. godine te je neko vrijeme proveo u pritvoru.

U međuvremenu je postao "pokajnik" u slučaju bivše sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel te je Uskoku priznao da joj je dao 100.000 eura mita kako bi mu županija prodala tvrtku Ceste Sisak.

Žužić je i u tome postupku optužen za davanje mita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:49