ISPRIKA SDP-U NIJE POMOGLA

Konačni obračun s najmoćnijim članom: 'Šeks šteti HDZ-u, više nam nije potreban'

 Mehkek/CROPIX

Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks ispričao se svima koje je uvrijedio svojim istupom. Ispričala se i šefica HDZ-a Jadranka Kosor i pozdravila taj Šeksov potez. Barem javno. No, iza zatvorenih stranačkih vrata Šeksu nije pomoglo njegovo kajanje. Naime, Kosor je, kako kažu mnogi iz HDZ-a, bijesna na svog dugogodišnjeg suradnika. Njegova pozicija u stranci ozbiljno je, doznajemo, ugrožena.

‘Volim Jadranku’

- Šeks je svojim istupom nanio veliku štetu stranci, doveo nas u nezavidnu i neugodnu poziciju i izazvao krizu. Predsjednica je ljuta na njega jer je sada dao municiju SDP-u protiv nas. Mogli smo biti i bez toga - kazao nam je jučer jedan član HDZ-a. Drugi naš sugovornik iz HDZ-a ističe kako je malo tko dobro prihvatio njegov ispad:

- Šeks samo skuplja bodove pred izbore i osobne interese stavlja ispred stranačkih. Ovo mu nije prvi put. On je već nekoliko puta uvrijedio predsjednicu, pa se pokušavao iskupiti tako što je na obilježavanju obljetnice uzvikivao “Jadranka mi te volimo”.

Unatoč ovakvim kritikama na račun Šeksa, u HDZ-u čini se ima i onih kojima je Šeksov napad na SDP-ovu zastupnicu Gordanu Sobol bio “zabavan”.

Dokazali su to jučer potpredsjednik Vlade Domagoj Milošević i ministrica financija Martina Dalić koji su na HDZ-ovu skupu u Ogulinu zbijali šale na temu “plesa oko štange”.

Sve je počelo pitanjem jednog povratnika Domagoju Miloševiću oko toga je li dovoljno iskorišten potencijal dijaspore.

Ples oko štange

- Za ples je potrebno dvoje, odgovorio mu je Milošević, pa napravio pauzu i dodao: “Za neke plesove i jedno”. Potom se nasmijao, valjda uvjeren da je bio duhovit. U priču se potom uključila i ministrica Dalić koja je izjavila: “Za demokršćanske plesove je potrebno dvoje”. Potom je ponovno uskočio Milošević riječima: “Za tango je potrebno dvoje!”

Pitanje je što će na njihove doskočice kazati šefica stranke Jadranka Kosor kojoj je već Šeksov ispad priskrbio gomilu problema. A zbog takvih incidenata nije ni čudo što nitko ne vjeruje HDZ-ovim isprikama. Posebno ne oporba, ali čini se ni HDZ-ov koalicijski partner SDSS.

Partneri ne vjeruju

- Isprika je sama po sebi uvijek dobra, ali postoje njezine različite vrijednosti - koliko je iskrena, a koliko izazvana vanjskim motivima, odnosno, prinudna. U ovakvim situacijama uvijek treba paziti na relativiziranje tipa 'bio sam izazvan', 'ja sam to morao', 'bio sam isprovociran'. Takve izjave cijelu stvar čine neuvjerljivom te pokazuju kako je prije riječ o uvjetovanoj isprici nego iskrenom žaljenju' - komentirao je Šeksov potez jučer SDSS-ov Slobodan Uzelac.

I potpredsjednica HNS-a Vesna Pusić smatra da isprika Vladimira Šeksa ne bi bila tako žustra da je HDZ imao kvorum.

TEKST U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:38