GRAĐEVINSKA AVANTURA

KONAČNA PROPAST Ivić Pašalić ne može platiti kredite od 29,9 milijuna eura: Kreće naplata vjerovnika!

Zagreb, 010208. Odra, naselje O2. Ivic Pasalic gradi stanove. Novopeceni gradjevinar, Ivic Pasalic, proveo nas je kroz njegovo novo naselje u Odri. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabakovic / CROPIX

Tri poslovna računa građevinske tvrtke Ivića Pašalića u blokadi su već više od sto dana! Blokirani su šesti put u godinu i pol! Pašalićeva je tvrtka na kraju 2011. godine prijavila gubitak od 1,9 milijuna kuna, a evidentiran je na financijskim servisima i porezni dug. Na račun poreza Pašalićev Kapital Konzalting trenutno duguje - 937.145 tisuća kuna (najviše na račun PDV-a - 716,6 tisuća kuna)!

Istodobno su početkom ove godine tri podružnice Hypo banke s Pašalićevom tvrtkom Kapital Konzalting d.o.o. sklopile Sporazum o ustupu reda prvenstva - dokument kojim su međusobno definirale odnose pri naplati vlastitih potraživanja. Riječ je o ukupnim kreditima od 29,9 milijuna eura te 147,1 milijun kuna podignutim kod Hypo-Leasing Kroatien d.o.o., Alpe-Adria Poslovodstvo i Hypo Alpe-Adria Bank. Zabilježbe o kreditima stavljene su na nekretnine u Pašalićevu Odranskom naselju O2, pa i na katastarske čestice vila u istarskom naselju Paradiž.

Problemi s napisima

Pašalić je jučer odbio komentirati što se trenutno događa s njegovim građevinskim biznisom iako nam je još prije tri godine rekao da je u “financijskim problemima, kao i svi građevinari”.

- Važno je da sam u dobrim odnosima s bankom - rekao je jučer Pašalić i dodao: - Svaki put kad vi napišete što mi se događa, imam još više problema, a sada sam i u roamingu pa ne mogu razgovarati.

U Hypo banci jučer nismo uspjeli dobiti konkretne informacije o njihovu odnosu s tvrtkom Ivića Pašalića.

- Banka nema praksu ni mogućnost komentirati poslovne odnose s postojećim i bivšim klijentima, pa tako ni u ovom slučaju - odgovorili su iz Ureda za odnose s javnošću Hypo-Leasing Kroatiena.

Definiranje odnosa

No, neslužbeno doznajemo da se banka početkom ove godine sklapanjem Sporazuma o ustupu reda prvenstva željela dodatno osigurati te definirati odnose unutar vlastitih podružnica ako dođe do konačne propasti Pašelićeva građevinskog carstva. Iako im, neslužbeno doznajemo, nije u interesu preuzimanje nekretnina jer tržište stagnira, banka, čini se, želi dodatno zaštititi vlastitu investiciju. Odvjetnici koje smo zamolili da nam komentiraju u kojim se slučajevima sklapa takav sporazum kažu da se to obično radi ili u postupku stečaja, odnosno ovrhe ili ako postoji takva mogućnost.

- Na taj način banke pokušavaju spasiti ono što se još spasiti da. Jer tko prvi - njegovo - kaže jedan odvjetnik.

Također neslužbeno doznajemo da banka još nije preuzela Pašalićeve nekretnine te nema ni službene zablježbe o tome.

Reprogram kredita

Pašalića je zapravo u probleme dovelo stambeno naselje u Odri s nešto više od 300 stanova. Uspio je prodati trećinu tih stanova, a za realizaciju tog projekta - kupnju zemljišta i gradnju kuća - podigao je tri kredita, ukupno oko 193 milijuna kuna. Glavnicu kredita trebao je, rekao nam je tada, početi otplaćivati 2009. godine, ali je zbog pada prodaje bio primoran zatražiti reprogramiranje kredita.

- Prema novom dogovoru, kredit bih trebao početi otplaćivati 2010. Podigao sam ga na 15 godina - rekao je tada Pašalić. Već tada je iz financijskih izvješća Pašalićeve tvrtke bilo očito da je njegov posao na korak od propasti. Vrijednost zaliha bila je veća za oko tri milijuna kuna od kreditnog zaduženja i iznosila je 195 milijuna kuna. Tvrtka se našla u teškoj situciji jer zbog stagnacije na tržištu nije mogla prodati stanove pa onda ni otplaćivati kredit.

- Zalihe su neprodani stanovi. Prodali smo ih stotinjak. Prodaja je stala, ali i dalje razmišljam pozitivno. Zarada će biti manja, ali što je, tu je. Nisam jedini - tvrdio je Pašalić.

Paradiž i Odra odveli ga u propast

Ivić Pašalić je, naime, preko tvrtke Kapital Konzalting sagradio dva građevinska naselja: jedno u Istri i drugo u Odri, između Zagreba i Velike Gorice. Projekt vila u selu Paradiž, sagrađenih u autentičnom istarskom stilu, financijski mu se, tvrdio je u posljednje tri godine, isplatio. Ali čini se da više od desetak vila, od njih ukupno 24, nije prodano. Iako je potkraj 2011. prijavio prihode od 17,4 milijuna kuna, što je više u odnosu na godinu ranije kad je uprihodio 14,8 milijuna kuna, ni to mu nije bilo dovoljno jer su rashodi iznosili 19,3 milijuna kuna. Nakon oporezivanja prijavio je gubitak od 1,9 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 07:13