POTPIS POSLIJE IZBORA

Konačna odluka o datumu: Ugovor o pristupu EU potpisat ćemo 9. prosinca u Bruxellesu

 AFP

BRUXELLES - Poljsko predsjedništvo Europske Unije danas bi trebalo objaviti konačnu odluku o datumu i mjestu potpisivanja Ugovora o pristupanju Hrvatske u EU, a potpisivanje će se najvjerojatnije upriličiti u Bruxellesu 9. prosinca na marginama summita EU, saznaje Jutarnji iz diplomatskih izvora u Bruxellesu.

Poljski premijer Donald Tusk ovaj je tjedan u kontaktima s predsjednicom hrvatske Vlade Jadrankom Kosor i, kako je petak neradni dan u Poljskoj, četvrtak je spomenut kao zadnji rok do kojeg bi Poljaci trebali drugim državama članicama objaviti konačnu odluku gdje će se, na kojoj razini i kada potpisati ugovor s Hrvatskom.

Poljska je već kao mogući datum potpisivanja ugovora spominjala 19. prosinca, a kao mjesto Varšavu. S time se načelno tada složila i Hrvatska, a prema diplomatskim izvorima, premijerki Kosor je postalo svejedno kada je bilo jasno da se taj ugovor nipošto više ne može potpisati prije izbora u Hrvatskoj.

Pet dana nakon izbora

No neke države članice su smatrale da je “lakše i bolje” da se ugovor potpiše u Bruxellesu deset dana prije, kada su ionako svi šefovi država ili vlada na okupu zbog prosinačkog summita EU.

- Rekli smo i hrvatskim prijateljima da bi u slučaju potpisivanja ugovora u Varšavi 19. prosinca razina sudionika bila vrlo niska po rangu, neke bi države slale državne tajnike ili čak veleposlanike, dok bi u slučaju da to bude 9. prosinca potpisnici bili šefovi država ili vlada - rekao nam je jedan EU diplomat, dodajući da sada i Hrvatska više želi ceremoniju 9. prosinca, što znači da će vjerojatno najvažniji međunarodni ugovor u svojoj povijesti potpisati samo pet dana nakon izbora .

- Kako idu stvari u EU, svašta bi se između 9. i 19. moglo dogoditi. Zato bolje potpišite što prije - rekao je u šali jedan diplomat.

Pomicanje referenduma

Prije toga Europski parlament će 30. studenog ili 1. prosinca glasati za davanje pristanka, a odluku donijeti i ministri EU na sastanku 5. prosinca u Bruxellesu. Nakon potpisivanja Ugovora o pristupanju, Europsko vijeće će donijeti i formalnu odluku da Hrvatska postane “aktivni promatrač” u radu Vijeća EU.

Potpisivanje 9. prosinca dovest će u pitanje i poštivanje Deklaracije Hrvatskog sabora da se referendum za ulazak Hrvatske u EU treba održati najkasnije 30 dana nakon potpisivanja. To znači da bi mjesec dana nakon izbora morali još jednom na izborna mjesta. Stoga je za očekivati da će se referendum za EU odgoditi za nekoliko tjedana kako bi se mogla održati i prava informativna kampanja.

Poziv na Pantovčak

Predsjednik Ivo Josipović je najavio da će dan nakon izbora odmah pozvati sve stranke koje u programu imaju cilj ulaska u EU da, bez obzira na rezultate izbora, počnu kampanju u korist ulaska u EU te da on vjeruje da će rezultat biti visoki postotak u korist ulaska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 11:56