PORUKA NAJVEĆEG PODUZETNIKA U HRVATSKOJ

KOMENTAR VIKTORA VRESNIKA: PROBLEM NEFUNKCIONALNE DRŽAVE Ako je teško Ivici Todoriću, drugima je nemoguće

 Davor Pongračić/CROPIX

Zašto se zapravo prekjučer oglasio Ivica Todorić? Zbog Mercatora, rekli su ljudi koji vjeruju da će se Agrokor vrlo ozbiljno potruditi da ovaj put privede do kraja ovu akciju najboljeg preuzimanja u regiji.

Zbog hrvatske javnosti, rekli su drugi, uvjereni da je Todoriću prekipjelo slušati kritike na svoj račun, dok istovremeno kao najveći poslodavac u državi izravno hrani više od 40.000 zaposlenih.

Zbog utjecaja na Vladu, zaključili su oni kojima se čini da se Todorićev domet u kreiranju politike poljuljan nakon odlaska Radimira Čačića, svojedobno dobrog suradnika današnjeg Agrokorova potpredsjednika Damira Kuštraka koji je u vrijeme prve SDP-ove koalicije operativno držao Ministarstvo financija.

Svakom navedenom objašnjenju može se pronaći uporište, osim, možda, posljednjem, jer sama težina 40 tisuća zaposlenih automatski daje njihovu poslodavcu snažniji politički utjecaj od bilo kakve osobne povezanosti s ljudima u politici.

Vrlo je, dakle, vjerojatno da Todorić ne namjerava odustati od Mercatora, pogotovo zato što slovenski lanac danas može dobiti gotovo upola jeftinije nego prije dvije godine. Veliki regionalni lanac bio bi snažan pregovarač na međunarodnom tržištu. S poslovne strane to znači daleko šire područje pregovora s dobavljačima. S potrošačke - u prosjeku jeftiniju robu na policama.

Činjenica je da hrvatska javnost ne voli bogate. Dijelom je tome uzrok trapavo provedena privatizacija, dijelom često loše upravljanje privatiziranim kompanijama. Agrokor je veći dio sustava gradio ispočetka, kompanije koje je privatizirao često je podizao iz mrtvih. Teško je, zato, govoriti o tipičnim privatizacijskim smicalicama.

Ali kada govori o državnoj birokraciji i njezinu gušenju hrvatske konkurentnosti , Todorić govori uime svih koji u Hrvatskoj žele poslovati. Njegovi konkurenti dovoljno su daleko da mirno može zagovarati i njihove interese. To može biti loše ako razgovaramo o unutarnjoj konkurentnosti, jer Todorićeva je riječ danas “prirodno zadnja”, pa zato ponekad i frustrirajuća, ali u razgovorima s državom riječ je o stavu cijele poslovne zajednice koji Vlada više ne smije ignorirati. Godina dana mandata je izgubljena, Hrvatska i dalje zaostaje zbog nefunkcionalne države. Ili u prijevodu: ako je teško Todoriću, drugima je nemoguće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:35