NOVA PRAVILA ZA KREDITE

KOMENTAR VIKTORA VRESNIKA I dalje vrijedi pravilo: Što god da vam tko ponudi, pažljivo čitajte svako slovo u ugovoru

 Goran Mehkek / CROPIX

Da, to je dobro. Zaživi li najava koja je danas ujutro potiho progurana ispod vrata Hrvatske narodne banke , Hrvati će napraviti još jedan korak prema pravom bankarskom tržištu na kojemu banke nisu jedini kreatori pravila.

Sama činjenica da će građani, pronađu li na tržištu povoljnije uvjete, moći bez “kaznene” naknade zatvoriti svoj kredit u jednoj banci povoljnijim kreditom druge, otvara dužnicima, sadašnjim i budućima, dovoljno prostora da se ubuduće osjećaju sigurnijima.

Nije riječ o revoluciji i nitko se ne treba nadati nikakvoj vrsti oprosta dugova. Ni ubuduće, kao ni dosad, neće se banke vjerovnici moći mijenjati bilo kada, ili svaki put kada konkurentska banka ponudi bolje uvjete. Ali sama činjenica da će jednom moći pobjeći iz stiska rastuće kamate već je danas, moglo se čuti u tramvaju i po kafićima, unijela dozu optimizma u kreditima zagušenu Hrvatsku.

Nedvojbeno, već spoznaja da im klijent može uteći nekažnjeno sigurno će natjerati bankare da dvaput promisle prije no što makar i za promil podignu kamatu. Nema sumnje da će banke koje danas imaju manji udio na tržištu pokušati nova pravila igre pretočiti u konkurentsku prednost pred velikima. Potencijalni prebjezi, međutim, trebaju biti na oprezu.

Kao što su se svojedobno krediti u švicarcima nudili kao najpovoljniji način financiranja, čak i kreditno nesposobnima, tako će i sutra poneki gramziviji bankar obećati nižu kamatu pod uvjetima koje dugoročno neće moći ispuniti.

Ukratko: štogod da vam tko ponudi, pažljivo čitajte sve stranice i svako, a pogotovo najsitnije, slovo u ugovoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:39