TRAGIČNA SMRT

KOMENTAR JUTARNJEG Djevojka umrla na plaži nije imala šanse zbog bolesti ili sustava?

Nakon tragične smrti mlade Sande Grgurić iz Baške na Krku može se samo nagađati bi li preživjela astmatični napad na plaži da je primjerena medicinska pomoć stigla na vrijeme. Istina, liječnik zaposlen u turističkoj ambulanti vrlo je brzo pokušao pomoći djevojci, u granicama svojih mogućnosti, ali bezuspješno. Prava reanimacija počela je dolaskom ekipe hitne pomoći, četrdesetak minuta nakon astmatičnog napada. Dva i pol sata poslije Sanda je primljena u KBC Rijeka, ali iz kome se, nažalost, nije probudila i tri dana poslije je umrla. Mozak je predugo bio bez kisika.

'KĆERKA MI JE UMRLA OD ASTME JER JE LIJEČNIK NIJE ZNAO REANIMIRATI' Tragedija na Krku

Svi koji su tog trenutka bili u Sandinoj blizini pitaju se kako prisutni liječnik nije uspio spasiti mladi život. Činilo im se da nije ni educiran da pomogne nekome tko se iznenada našao u životnoj opasnosti. Pitaju se čemu turističke ambulante ako ne pomažu ugroženima? Vjerojatno će stručni odgovori o mogućem liječničkom propustu doći nakon istrage Doma zdravlja Krk, ali to neće umiriti javnost jer je činjenica da u zadnje dvije godine svjedočimo problemima s hitnom medicinskom pomoći kad za to nadležna služba ne može stići na mjesto gdje je pacijentu potrebna reanimacija. Istina, dolazak hitne nije jamstvo da bi baš svi kojima pomoć stigne na vrijeme i preživjeli. Struka tvrdi da je sat vremena rok za učinkovitost hitne, odnosno da je to zlatni standard i da se bolje od toga ne može. U Sandinu slučaju ipak je bilo prekasno.

S druge strane, činjenica je da je liječnik iz turističke ambulante došao na plažu i pokušao pomoći već pet minuta nakon napada, ali prema riječima očevidaca nije se najbolje snašao. Ravnatelj Doma zdravlja na Krku već sada kaže kako je uvjeren da propusta nije bilo te da liječnici koji rade u turističkim ambulantama i ne trebaju izlaziti na teren niti su zamjena za hitnu pomoć. Naime, te se ambulante otvaraju ljeti na jadranskoj obali kako bi turisti što prije dobili liječničku pomoć.

'DOKTOR ĆE MORATI OBJASNITI ŠTO JE UČINIO DA SPASI SANDU' Ministarstvo traži krivca za smrt

Sve bi to trebao biti nadstandard za turiste kad bi u tim ambulantama uvijek radili liječnici s velikim iskustvom. Nažalost, i u tom se dijelu sustava zrcali nedostatak liječnika.

Zbog toga županije i općine, pod čijim su patronatom te ambulante, nerijetko moraju posezati i za manje iskusnim kadrovima. Problem se posebice povećao otkako je Ministarstvo zdravlja “odbilo” mogući angažman umirovljenih liječnika svojom preporukom da “više ne bi trebalo zapošljavati liječnike umirovljenike na temelju ugovora o djelu”, zanemarujući činjenicu da bi baš u tim ambulantama, a ne samo na plaži, zbog velikog broja turista moglo biti zdravstvenih problema s kojima se i iskusni liječnici teško nose. A možda bi u tom slučaju ovaj baški slučaj završio sretnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 00:42