RAZLOZI PORAZA GLAVAŠEVIH

KOMENTAR DRAGE HEDLA Afere, korupcija i kriminal vuku HDSSB prema političkom kraju

 Vlado Kos / Cropix

Na izborima za EU parlament HDSSB ne samo što nije osvojio ni jedno zastupničko mjesto već je doživio i ozbiljan debakl u svojoj bazi, Osječko-baranjskoj županiji. Stranka Branimira Glavaša, koja je osam godina na vlasti u najvećoj slavonskoj županiji i najvećem slavonskom gradu, teško je poražena: u županiji po broju osvojenih glasova na trećem je mjestu; u Osijeku na drugom, daleko iza SDP-a i tek za dlaku ispred HDZ-a. Iako se rezultati izbora, zbog slabog odaziva, mogu različito tumačiti, za težak poraz HDSSB-a nemoguće je naći “olakotne okolnosti”. Naprotiv: njihovi su birači vrlo disciplinirani, a stranka koja tvrdi da ima više od 40.000 članova u cijeloj je Hrvatskoj dobila samo 22.328 glasova. To govori o nizbrdici na kojoj se stanka nalazi.

U svim gradovima Osječko-baranjske županije, s izuzetkom Belišća i Valpova, HDSSB je gubitnik. U Đakovu, gradu gdje Glavaševa stranka ima čak dva saborska zastupnika (Ivan Drmić, Zoran Vinković), HDSSB je dobio tek 13,09 posto glasova, svjetlosnim godinama udaljen od HDZ-a (35,89 posto) i SDP-a (27,87 posto).

Još jučer u HDSSB-u ismijavali su se istraživanju koje je proveo Ipsos Puls, a ekskluzivno objavio Jutarnji list, po kojem Ivica Vrkić, kandidat SDP-a, HNS-a i HSU-a za gradonačelnika Osijeka, u drugom izbornom krugu pobjeđuje HDSSB-ovca Krešimira Bubala. To istraživanje rađeno je na uzorku od 1002 ispitanika, što je mnogo manje od “uzorka” građana izašlih na izbore, kojih je u Osijeku bilo 18.500. A taj je “uzorak” itekako indikativan: preslika li se na skorašnje lokalne izbore, Vrkić će Bubala pobijediti i u prvom krugu.

Šišljagić: 'HDSSB-ovac osumnjičen za uzimanje mita udaljen je sa svih stranačkih dužnosti, ali nije isključen'

Više je razloga zbog kojih su kola HDSSB-a strmoglavo krenula nizbrdo. Njihova politika inata, sažeta u neformalnom sloganu “Inati se Slavonijo”, ne samo što je taj dio Hrvatske potpuno izolirala i sa svima posvadila već je HDSSB ostavila bez ijednog saveznika. To se najbolje vidi u dosadašnjem tijeku kampanje za lokalne izbore: ni jedna ozbiljna stranka, od SDP-a, HDZ-a, HNS-a, do Hrvatskih laburista, ne želi imati posla s HDSSB-om. Štoviše, svojim se glasačima “zavjetuju” da s HDSSB-om, nakon izbora, ni na koji način neće surađivati.

Nadalje, HDSSB je posljednjih mjeseci potreslo nekoliko ozbiljnih afera, što je uvjerilo javnost da kriminal, korupcija, nepotizam i klijentelizam u toj stranci nisu ništa manji nego u onih na koje HDSSB upire prstom. Uz to, rezultati njihove osmogodišnje vladavine porazni su: ne mogu se pohvaliti ni jednim ozbiljnijim uspjehom, kako u Osječko-baranjskoj županiji, tako i u Gradu Osijeku, gdje su imali apsolutnu vlast i gdje su mogli - da su znali - pokazati po čemu su drugačiji i bolji.

Dobar dio javnosti ogorčen je činjenicom da vodstvo HDSSB-a po svoje mišljenje odlazi u Mostar, u zatvor ratnom zločincu, kako bi ga konzultiralo o svim važnijim pitanjima. Ali HDSSB-u se dogodio i ozbiljan problem unutar vlastitog organizma: počeli su mu otkazivati vitalni organi. Velik dio stranačke jezgre, onaj koji je stao uz Glavaša kad je 2005. osnovao stranku, marginaliziran je na račun prebjegâ (Vinković, Salapić, Vrbošić…) i sve otvorenije zbog toga negoduje. Sav taj nagomilani teret sada je HDSSB-ova kola povukao nizbrdo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 00:47