ANALIZA JELENE LOVRIĆ

KOME POMAŽE NOVA KOALICIJA Rade li Josipović i Čačić za ljevicu i Milanovića ili će zapravoposlužiti kao trojanski konj desnice?

SDP optužuje pakt Radimira Čačića i Ive Josipovića za pomoć HDZ-u, ali takva računica nije jednostavna
 CROPIX

Rade li Ivo Josipović i Radimir Čačić, koji su upravo potpisali sporazum o zajedničkom izlasku svoje dvije stranke na izbore, za ljevicu i Zorana Milanovića ili će zapravo poslužiti kao trojanski konj desnice, točnije dolasku HDZ-a i Tomislava Karamarka na vlast? O tome se nakon starta njihove koalicije pretencioznog imena Uspješna Hrvatska mogu čuti posve različite špekulacije. U SDP-u će u offu rado reći da im nisu neka konkurencija, ali da bi svejedno upravo zbog njih mogli izgubiti izbore. Ako izborna utakmica između lijevog i desnog bloka zaista bude izjednačena, kako istraživanja biračke volje sugeriraju, onda svako rasipanje glasova može postati odlučujućim.

Trnovit uspon

Formiranjem izbornog saveza Josipović i Čačić rade u prvom redu za sebe. Njihov je pakt brak iz nužde. Ni jedan ni drugi ne stoje bajno. Premda je bivši predsjednik države prije nešto više od pola godine na izborima dobio oko milijun glasova, njegova novopokrenuta stranka Naprijed Hrvatska! opasno je ispod izbornog praga. Bivši potpredsjednik aktualne Vlade sa svojim Reformistima vjerojatno ulazi u Sabor, ali daleko je to od ambicije da opet participira u vlasti. Zajedno su jači. Uspiju li prebroditi imidž otpisanih. Nazivanjem svog saveza Uspješnom Hrvatskom dvojac bivših pokušava parirati luzerskom ozračju koje im se vuče za petama. Uvezani djeluju ozbiljnije i prema potencijalnim saveznicima, nekim regionalnim i umirovljeničkim strankama na koje su bacili oko, a prije svega u hofiranju IDS-u, trenutno najpoželjnijoj izbornoj udavači, pred čijim vratima prosci stoje u redovima. Josipović ih mami svojom politikom regionalizacije, za koju u SDP-u nema sluha, ali konkretan komad vlasti on vrlo vjerojatno neće moći ponuditi.

Nema nikakve sumnje da novopokrenuti savez svoje birače namjerava pecati u prostoru lijevo od centra, što znači da će automatski biti u konkurentskom odnosu spram SDP-a. Ali tvrdnje da će Josipović i Čačić krasti SDP-ove glasove teško da mogu stajati. Nema tu krađe. Sve je politička utakmica. Ni jedna stranka nema nasljedno pravo na određeni dio elektorata. Ni Socijaldemokrati - premda stara i još uvijek jaka partija - ne mogu računati da su pretplaćeni na glasove s ljevice, niti u tom prostoru mogu imati monopol. Politička polarizacija i raspirivanje straha od povratka HDZ-a na vlast zbijaju redove oko SDP-a. Ali konkurencija je uvijek dobra. I Milanović se počeo mijenjati, ili barem fingirati promjenu, tek kad mu je počelo izmicati tlo ispod nogu.

Osnovno je pitanje hoće li dvojac koji se naziva uspješnim povući dio SDP-ovih glasova ili će na izbore privući onaj dio lijevog biračkog tijela koji je teško razočaran odlučio apstinirati. Otmu li Josipović i Čačić glasove SDP-u i HNS-u, onda objektivno rade za HDZ. Motiviraju li na izlazak na izbore dio sada apatičnih birača, onda bi takav scenarij mogao ići na štetu desnice. Podsjetimo, postoji ogroman birački bazen u koji već dugo ne zahvaćaju ni SDP ni HDZ. Obje ključne stranke grade velike koalicijske blokove kako se glasovi ne bi rasipali. U to ime uz sebe vežu i potpuno nevažne strančice koje objektivno ništa ne znače, ali koriste situaciju i skupo se prodaju. Ali, ni jedni ni drugi, ni Karamarkova Domoljubna koalicija ni Milanovićev Kukuriku savez, uopće ne pokušavaju animirati onaj dio biračkog tijela koji na izbore ne izlazi. Riječ je o ogromnom potencijalu. Partija je apstinenata pouzdano najbrojnija.

Nemoguće kombinacije

Josipović i Čačić trenutno bez ustručavanja grabe i u redove svojih bivših stranaka. Nekadašnjem je predsjedniku upravo pretrčalo društvance iz SDP-ove organizacije u zagrebačkom Trnju. Navodno će biti još takvih akvizicija. Očekuje se masovnija promjena dresova u Istri. Ali sve to nije dokaz njihove snage, nego izraz i posljedica slabosti vladajućih stranaka. Dvojac eks-dužnosnika može biti kriv za dolazak Karamarka na vlast samo odluči li se udružiti s HDZ-om. Ni takva se solucija ne čini posve nemogućom, premda se do izbora o tome neće govoriti. Ali, nakon izbora sve su opcije otvorene. Moguće je da Hrvatsku u tom pogledu čekaju velika iznenađenja i dosad nezamislive političke kombinacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:36