NAKNADE AUTORIMA

KOME JE ZAMP PROŠLE GODINE PODIJELIO NAJVIŠE NOVCA? Pogledajte listu top 10 najplaćenijih autora u Hrvatskoj

 ZAMP

ZAGREB - Prošle godine, HDS ZAMP je na račun autorskih prava uprihodio ukupno 103,2 milijuna kuna, otkrila je uprava ZAMP-a na jučerašnjem predstavljanju godišnjih rezultata u dvorani Hrvatskog društva skladatelja.

Iako je prikupljeno 1 posto manje nego 2011. godine, ZAMP je smanjio troškove te je na 94 tisuće glazbenika u Hrvatskoj raspoređeno 70,9 milijuna kuna, tri posto više nego prethodne godine.

U top 10 hrvatskih autora 2012. godine po zaradi ušli su, abecednim redom po prezimenima: Neno Belan, Miro Buljan, Boris Đurđević, Husein Hasanefendić, Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić, Samir Kadribašić, Nenad Ninčević, Ante Pecotić i Zlatan Stipišić Gibonni. Uz neke od njih, na predstavljanju su bili i brojni drugi skladatelji, posebno oni s liste 10 najviše emitiranih djela. Na vrhu tog popisa je pjesma „Oceani ljubavi“ autora Nene Belana.

- Ugodno sam iznenađen činjenicom da je pjesma postigla ovaj uspjeh. To je još jedan poticaj da radim kvalitetne pjesme iza kojih stojim. Drago mi je da je predstavljanje izvješća rada našeg Društva i službe ZAMP ovako dobro popraćeno jer to pokazuje da jača interes i za intelektualno vlasništvo. Nadam se time jača i svijest o važnosti poštivanja autorskih prava, rekao je Belan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:56