SUSRET TROJKE

Kolinda zove Milanovića i Karamarka na Pantovčak na sastanak

Cilj sastanka je postizanje suglasja oko ključnih problema i razvoja Hrvatske
 CROPIX

Premijer Zoran Milanović i šef HDZ-a Tomislav Karamarko zajedno na Pantovčaku?

Moguće, ali ipak ne za istim stolom! Naime, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, kako doznajemo, pozvala je na sastanak predsjednike SDP-a i HDZ-a. U skladu je to s njezinom najavom da namjerava održavati redovite sastanke s čelnicima parlamentarnih stranaka, a pozivima Milanoviću i Karamarku taj je plan, čini se, počela i ostvarivati. Grabar Kitarović je poziv predsjednicima dviju najvećih stranaka uputila u četvrtak a sastanak bi se, doznajemo, trebao održati u utorak, 14. travnja.

Uskoro novi sastanci

No, ako obojica i prihvate poziv predsjednice i dođu na Pantovčak, to još ne znači da će se njih dvojica tamo i susresti. Predsjednica, naime, želi s njima razgovarati zasebno, a prvi je termin, u devet sati, dobio Milanović. Samo sat vremena kasnije na Pantovčaku bi se trebao naći i Karamarko.

- Jedna od ustavnih zadaća predsjednice je skrbiti o stabilnosti sustava i brinuti se za građane. No, zbog dugogodišnje gospodarske, ali i društvene krize, postoji ozbiljna prijetnja stabilnosti i razvoju države, te je predsjednica odlučila poduzeti niz koraka. Jedan od njih je i razgovor s čelnicima parlamentarnih stranaka kako bi se postiglo suglasje o ključnim pitanjima i razvoju Hrvatske - rekao nam je izvor iz Ureda predsjednice koji je potvrdio da su pozivi poslani.

Nakon sastanka s Milanovićem i Karamarkom, s kojima želi razgovarali o gorućim problemima, predsjednica Grabar Kitarović namjerava obaviti zasebne razgovore i s ostalim čelnicima parlamentarnih stranaka, pa i oni uskoro mogu očekivati poziv s Pantovčaka.

Ne očekuju izaslanike

- Želja je predsjednice da se nakon obavljenih pojedinačnih razgovora organizira i jedan zajednički sastanak na kojem bi svi sjeli za isti stol - kaže naš sugovornik. Dodaje kako Grabar Kitarović, nakon što obavi razgovore s čelnicima političkih stranaka, ima nakanu na slične sastanke pozvati i sindikalne vođe te poslodavce.

Što se tiče prvih dvaju sastanaka u utorak, nema sumnje da će šef HDZ-a prihvatiti poziv predsjednice. No, pitanje je hoće li to učiniti i prvi čovjek SDP-a Zoran Milanović, bez obzira na to što su se posljednja dva susreta premijera i predsjednice - na obljetnici ulaska Hrvatske u NATO te na sjednici Vijeća za obranu - činila srdačnija negoli oni prethodni.

Pozivi predsjednicima dviju najvećih stranaka upućeni su na njihovo ime, pa na Pantovčaku očekuju njihov dolazak, a ne izaslanike. Naravno, obojica mogu na sastanak povesti najbliže suradnike. I bivši se predsjednik, Ivo Josipović, 2010., nakon što je preuzeo dužnost, sastao s čelnicima oporbenih stranaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 06:35