ČUVA SI POSAO U NATO-u

KOLINDA SE POSIPA PEPELOM 'Priznajem, pogriješila sam. Želim biti predsjednica koja će i greške priznavati'

Kolinda Grabar Kitarović kaže da slučaj zamrznutog radnog mjesta u NATO-u nije dobro iskomunicirala
 Danijel Soldo/Cropix

ZAGREB - HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović priznala je da je pogriješila što nije svoj zamrznuti status u NATO-u iskomunicirala kako je trebalo do kraja te je izrazila žaljenje što se to dogodilo.

"Želim biti predsjednica koja će u svakom trenutku priznati kad je pogriješila i, ako treba, i ispričati se", izjavila je u ponedjeljak navečer Grabar Kitarović u ekskluzivnom intervjuu Dnevniku Nove TV. Dodala je kako joj nije bila nikakva namjera skrivati bilo što od hrvatske javnosti te kako nije mislila da će to toliko zanimati hrvatsku javnost s obzirom na to da je riječ o "tehničkom pitanju".

Na novinarsko pitanje o njezinom svjetonazoru, odgovorila je da je moderna konzervativka, članica stranke koja pripada narodnjačkom spektru, ali vrlo uključiva i u kampanji ne dijeli ljude na ljevicu ni na desnicu. Istaknula je da će se boriti za gospodarski rast i protiv siromaštva.

Opovrgnula je tvrdnje da stranka od nje traži zaokret udesno. Na pitanje što je za nju Josip Broz Tito, odgovorila je: "On je za mene komunistički diktator, kao što je i za ostatak Europe. I to je to."

JUTARNJI OTKRIVA Kolinda u NATO-u nikad nije dala otkaz, samo koristi neplaćeni dopust

Na pitanje s kim ide u drugi izborni krug, Grabar Kitarović je odgovorila kako drugog kruga možda neće biti. "Vidjet ćemo", dometnula je.

Kao svoje adute u odnosu na aktualnog predsjednika i protukandidata Grabar Kitarović je istaknula hrabrost, odlučnost, a ne kalkuliranje, dodajući kako prepoznaje da je Hrvatska u dubokoj gospodarskoj, ekonomskoj i socijalnoj krizi. Poručila je da spremna okupiti ljude te da želi novo, obnovljeno hrvatsko zajedništvo.

Među prvim potezima, bude li izabrana za predsjednicu, najavila je da bi nazvala premijera Milanovića i sazvala sjednicu Vlade. Drugi bi potez bio raditi na inicijativi za proglašenje punog gospodarskog pojasa umjesto ZERP-a u Jadranu, a treći rehabilitacija umirovljenih generala iz 2000. godine. Namjerava ih zajedno s Generalskim zborom pozvati u svoje vanjsko savjetodavno tijelo.

"Oni se ne mogu vratiti u aktivnu službu, međutim namjeravam njih i cijeli Generalski zbor pozvati u svoje vanjsko savjetodavno tijelo. To što su oni radili tada, bila je obrana časti i dostojanstva, a učinili su pogrešan korak - nisu trebali pisati pismo. Međutim, mislim da se kao država ne možemo odreći njihovog znanja", istaknula je.

Postojeći sustav predsjedničkih ovlasti smatra dovoljnim i dodaje da nisu potrebne druge ovlasti. "Predsjednik ima dovoljno ovlasti. Problem je u tome što ih Ivo Josipović do sada nije koristio", smatra Grabar Kitarović.

Na pitanje o vraćanju duga HDZ-u koji ju je kandidirao, rekla je da će biti predsjednica svih građana, a HDZ će biti jedna od stranaka u Hrvatskoj. "Ne namjeravam pogodovati niti jednoj, apsolutno ni jednoj političkoj stranci", naglasila je Grabar Kitarović.

Na upit radi li se u slučaju Ine o sporu između Amerike i Rusije te ima li Hrvatska izbora, Grabar Kitarović je rekla da Hrvatska ima izbora. "Činjenica je da isto tako pripadamo određenom sustavu vrijednosti, da mi nismo nesvrstani, da smo se opredijelili za to da smo članica NATO-a i EU. Više od svega meni je to pitanje energetske neovisnosti Hrvatske", kazala je.

Grabar Kitarović protivi se monetizaciji autocesta. U vezi s istraživanjem nafte i plina u Jadranu, kazala je da ju još nitko nije uvjerio da je to isplativo, ali ni da bi to bilo na štetu okoliša te kako misli da treba ići dalje s tim projektom.

Odgovorila je kako vjeruje da i dalje ima potporu Ruže Tomašić koja je danas dala neopozivu ostavku na dužnost predsjednice Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 01:47