JUTARNJI PRVI DONOSI

KOLINDA ODBILA ANTIFAŠISTE 'Prihvatili ste pokroviteljstvo Vlade i Sabora, a odbili moje. Zato ne dolazim u Lisinski!'

 Tomislav Krišto/CROPIX

Glavna svečanost obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad fašizmom u Hrvatskoj će se održati u subotu, 9. svibnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, i proći će bez predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Organizacijia Saveza antifašističkih boraca i antifašista prihvatilo je pokroviteljstvo Vlade RH i Sabora, ali se zahvalio Predsjednici.

Ova informacija iz Ureda predsjednice stigla je nakon što je potpredsjednik SABA-e Ivan Fumić u medijima izjavio da im predsjednica Republike nije odgovorila na poziv da dođe na Svečanu akademiju.

Ured opovrgava te tvrdnje ističući da je organizatoru akademije jučer odgovorio pismom u kojem stoji kako su, nakon što su organizatori Svečane akademije odbili pokroviteljstvo Predsjednice Republike nad navedenim događajem, u predstojećim danima isplanirane druge aktivnosti povodom obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad fašizmom.

Grabar-Kitarović tako je jučer nazočila svečanosti obilježavanja 70. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata u Gdanjsku, a danas nazoči programu obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad fašizom u Pazinu.

U pismu predsjedniku SABA-e Franji Habulinu, ravnatelj Savjetničkog vijeća predsjednice Vito Turšić u ime predsjednice Republike još jednom izražava žaljenje zbog odluke SABA-e da odbije njezino pokroviteljstvo nad svečanom akademijom te upućuje iskrene čestitke svim sudionicima akademije povodom 70. obljetnice pobjede nad fašizmom.

No, u pismu se također ističe:

- Ovim putem želja nam je izvjestiti vas kako Predsjednica Republike Hrvatske neće prisustovati Svečanoj akademiji prigodom obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad fašizmom...

Razlog nedolaska je kratko obrazložen.

- Naime, nakon što su, kao što je poznato, organizatori odbili pokroviteljstvo Predsjenice nad navedenim događajem u predstojećim danima planirane su druge aktivnosti povodom obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad fašizmom. Slijedom navedenog, predsjednica će biti u Gdanjsku i Pazinu.

U Pazinu će se, naime, povodom 70. obljetnice pobjede nad fašizmom održati prigodna svečanost kojoj će nazočiti hrvatska predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović i premijer Zoran Milanović.

Svečana sjednica Skupštine Istarske županije je u pazinskom Spomen domu u 10 sati, a nazočnima će se obratiti hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:34