KANDIDATKINJA HDZ-a

KOLINDA 'Nije istina da se ne razumijem u politiku, jedva čekam da Josipović izađe sa svojim programom'

 Goran Mehkek/CROPIX

OPATIJA - Kandidatkinja za predsjednicu Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u srijedu na savjetovanju ekonomista u Opatiji da Hrvatska ima položaj, resurse i znanje, sve što joj je potrebno za napredak, ali da joj nedostaje vodstvo na svim razinama koje razumije da su gospodarska pitanja ključna i da je vrijeme za zaokret.

U državi teško pogođenoj krizom, u kojoj je Vlada postala rekorder u gospodarskom padu, svaka druga mlada osoba je bez posla, poduzetnici odustaju, a sve više ljudi odlazi, nema većeg prioriteta od gospodarskog rasta i oporavka, istaknula je Grabar Kitarović.

Kazala je da će kao kandidatkinja i buduća predsjednica Hrvatske slušati i pratiti preporuke ekonomista. Smatra da Vladi, koja nije dovoljno energična, predsjednik države iniciranjem tema može dati poticaj, odnosno da je značajna uloga predsjednika u poticanju na dijalog i zajedničko nalaženje rješenja.

Drži da je hrvatska gospodarska struktura opterećena klijentelizmom, da se takva gospodarska politika ne može nazvati ozbiljnom i da kvalitetna rješenja koje predlažu stručnjaci treba uvažavati.

Rekla je da će, unatoč drastičnom smanjenju predsjedničkog ureda koje je najavila, kao buduća predsjednica ojačati dio ureda koji prati gospodarstvo i investicije te da će se posebno oslanjati na vanjsko savjetodavno tijelo - savjet za gospodarstvo, u kojem će biti dobrodošli svi gospodarski stručnjaci koji na volonterskoj bazi žele pomoći Hrvatskoj.

Grabar Kitarović smatra da Hrvatska treba proglasiti isključivi gospodarski pojas i imati punu ingerenciju nad dijelom mora koji nam pripada.

Kazala je da aktivna vanjska politika može pomoći u privlačenju investicija i da će osobno biti prva gospodarska diplomatkinja Hrvatske.

Važnim je istaknula jačanje poduzetništva i ulagačke klime, poticanje izvoza i domaće proizvodnje, reformiranje javne uprave u servis građanima i poduzetnicima, ujednačen razvoj, plaćanje poreza, ali bez da oni izazivaju strah i predstavljaju represivni mehanizam.

Među ostalim, naglasila je da smatra da se reforme moraju provoditi, ali da ne smiju stalno i neograničeno povećavati javni dug, jer to onda nisu reforme.

Novinari su Kolindu Grabar Kitarović pitali kako komentira navode predsjednika Ive Josipovića da ona nema program i ne poznaje hrvatski politički sustav, na što je odgovorila da je to apsolutno netočno, da očekuje da predsjednik izađe sa svojim programom i da se veseli tom trenutku.

Viša ekonomistica Svjetske banke za Hrvatsku Sanja Madžarević Šujster u izlaganju o ekonomskim izgledima i preporukama za hrvatsku ekonomsku politiku istaknula je da je prioritet provođenje fiskalne konsolidacije i smanjenje javnog duga kako bi se smanjila ranjivost gospodarstva.

Kazala je da je potrebno provesti strukturne reforme, produbiti napore na poboljšavanju investicijske klime, tržišta rada i povećanju učinkovitost javnog sektora.

Trodnevno savjetovanje Hrvatskog društva ekonomista "Ekonomska politika Hrvatske u 2015.", koje je u srijedu počelo u Opatiji, u četvrtak se nastavlja temama o održivom razvoju Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:33