POTPORA MUHAREMIJU

KOLINDA NE ŽELI PUSIĆ ZA GLAVNU TAJNICU UN-a U dogovoru s Karamarkom podržat će Mesićevog čovjeka iz Indije

 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, tvrde naši izvori bliski Pantovčaku, ipak neće podržati kandidaturu Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a. Iako Grabar Kitarović nikada nije otvoreno potvrdila da će podržati ministricu vanjskih poslova, ipak je bilo naznaka da bi to toga moglo doći. No, u posljednjih nekoliko dana očito je došlo do obrata, pa je Grabar Kitarović umjesto potpore odlučila zaigrati protiv Vesne Pusić. Naime, kako doznajemo, predsjednica planira za to mjesto dati potporu Amiru Muharemiju, hrvatskom veleposlaniku u Indiji, a podršku za tu odluku ima i u HDZ-u. Prema našim informacijama, navodno je dogovor oko toga već postignut sa šefom HDZ-a Tomislavom Karamarkom.

Izvori iz HDZ-a potvrdili su nam da su upoznati s tom idejom.- Nema dogovora, ali postoji suglasje i predsjednik Karamarko nema ništa protiv toga – kazao je naš sugovornik iz vrha stranke.

Ako se, pak, HDZ i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović slažu da bi njihov kandidat bio Amir Muharemi te ako se to pitanje pretvori u nadmetanje sukreatora vanjske politike, Vlade i predsjednice, tada bi Hrvatska vrlo vjerojatno već u samom startu eliminirala svoje kandidate. Jer, sigurno da će se zemlje članice regionalne skupine Istočne Europe s pravom pitati kako da prihvate kandidata iza kojeg država ne stoji jedinstveno.

Ambasador Muharemi ima iza sebe respektabilnu vojnu karijeru, sudionik je Domovinskog rata s činom pukovnika, bio je pomoćnik savjetnika predsjednika Stjepana Mesića za nacionalnu sigurnost, pa ambasador u Turskoj, zatim je bio zamjenik Stalne predstavnice RH u UN-u, predstojnik Mesićevog ureda do kraja mandata, generalni konzul u Istanbulu, a sada ambasador u Indiji.

Iako relativno respektabilna karijera u hrvatskim okvirima, ipak je daleko od onoga što nude bivši slovenski predsjednik Danilo Türk (ujedno i bivši pomoćnik Glavnog tajnika UN-a) ili Slovak Miroslav Lajčak (bivši ministar vanjskih poslova, pa predstavnik međunarodne zajednice u BiH). Osim toga, Muharemi je bio profesionalni vojnik, što i nije pozitivna karakteristika za glavnog tajnika koji bi i svojom biografijom trebao davati do znanja da je predan mirnom rješavanju sporova. Stoga bi bilo poprilično iznenađujuće ako bi Muharemi pristao na takvu ulogu. Karamarkova podrška ipak ne čudi jer su obojica radili u Uredu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Izbor glavnog tajnika UN-a definiran je u članku 97. Povelje gdje stoji: “Glavnog tajnika će imenovati Opća skupština na prijedlog Vijeća Sigurnosti”. Mandat sadašnjem glavnom tajniku, Južnokorejcu Ban Ki-moonu, istječe 31. prosinca iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:41