VRHOVNA ZAPOVJEDNICA ŽELI DRUGAČIJU VOJSKU

KOLINDA JE NEZADOVOLJNA HV-OM Želi promjene na vrhu, ali ne može smijeniti Lovrića

Načelniku Glavnog stožera mandat traje pet godina i završava u veljači 2016.
 Damir Krajač/CROPIX

Nakon što stupi na dužnost, nova predsjednica će napraviti čistku u vojnom vrhu. Odmah će smijeniti načelnika Glavnog stožera generala Dragu Lovrića, kojem u veljači ionako istječe mandat, posmjenjivat će i ostale zapovjednike grana te smanjiti broj generala kojih je prema NATO standardima ionako previše. To su otprilike teze koje se u javnosti povlače još iz vremena predsjedničke predizborne kampanje. Te tvrdnje “podebljane” su riječima Kolinde Grabar Kitarović iz predizborne kampanje da je nezadovoljna stanjem u vojsci, da se u vojsku ne ulaže dovoljno... koje se koriste kao dodatni argument za navedene tvrdnje.

Krive pretpostavke

U krugovima bliskim budućoj predsjednici doznajemo da se Kolinda Grabar Kitarović o ovom pitanju neće izjašnjavati dok ne stupi na dužnost.

No, zagovornici kadrovskih čistki u vojsci polaze od potpuno pogrešnih pretpostavki. Kao prvo, generalu Lovriću mandat na čelu Glavnog stožera istječe u veljači 2016. godine. General Lovrić na petogodišnji mandat načelnika imenovan je 25. veljače 2011., a odluka je na snagu stupila 1. ožujka.

NATO standardi

U ljeto 2013. godine na snagu je stupio novi Zakon o obrani koji je propisao da mandat načelnika traje 4 godine, a u prijelaznim odredbema se navodi da osoba zatečena na dužnosti načelnika Glavnog stožera na dan stupanja na snagu ovoga zakona ostaje na dužnosti načelnika Glavnog stožera do isteka mandata na koji je imenovana u skladu s odredbama Zakona o obrani. Kako je general Lovrić imenovan po odredbama starog Zakona o obrani, mandat mu traje pet godina i završava u veljači 2016.

U obrambenom sustavu u ovom trenutku je 28 časnika u činu generala. Njih 20 je u Oružanim snagama, 8 se nalazi u Ministarstvu obrane, a po jedan u RACVIAC-u i Uredu predsjednika. U odnosu na 2011. godinu, to je manje za osam generala i admirala. Kako je u Oružanim snagama 15.800 djelatnih vojnih soba, trenutno u Oružanim snagama na 754 djelatne vojne osobe dolazi jedan general, a ako se gleda cjelokupni obrambeni sustav, na 556 djelatnih vojnih osoba dolazi jedan general.

Naši sugovornici iz obrambenog sustava tvrdnje kritičara da je broj generala u Oružanim snaga prevelik jer se krše NATO standardi ocjenjuju besmislenima.

Komparacija u svijetu

Prema njihovim riječima, u NATO savezu ne postoji jedinstven standard koji definira broj generalskih i admiralskih pozicija na ukupnu brojčanu veličinu djelatnih vojnih osoba i varira od članice do članice. Tvrde da je struktura Oružnih snaga, a samim tim i broj generalskih pozicija nacionalna stvar i ovisi o potrebama i političkim odlukama. Tako, primjerice, na jednog generala u Ujedinjenom Kraljevstvu dolaze 364 djelatne vojne osobe, Francuskoj 554, Belgiji 595, u Italiji 375, Mađarskoj 426, Kanadi 574, Danskoj 824, Njemačkoj 990, a SAD-u 1583...

Novi preustroj: Hrvatska neće imati više od 24 generala

Sugovornici Jutarnjeg tvrde kako bi optimalan broj generalskih pozicija u Oružanim snagama bio između 22 i 24 te nam tvrde da bi se to moglo realizirati tijekom sljedeće godine prirodnim odljevom i ukidanjem pojedinih generalskih pozicija. Prema neslužbenim informacijama, sljedeće godine trebali bi biti umirovljeni načelnik general Drago Lovrić, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta general Slavko Barić, sadašnji vojni izaslanici u SAD-u i Kini generali Vlado Šindler i Jozo Miličević. Osim toga, broj generala moguće je smanjiti i ukidanjem nekih generalskih pozicija kao što su zamjenik ravnatelja VSOA-a, vojni izaslanik u Kini ili pročelnik Vojnog kabineta u Uredu predsjednika. Do kraja 2016. bit će i promaknuto nekoliko časnika u čin generala, ali će se voditi briga o tome da ukupan broj generala ne prijeđe 24. Već sljedeći mjesec ili u svibnju u čin brigadne generalice trebala bi biti promaknuta brigadirka Gordana Garašić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 16:59