MINISTROVA INICIJATIVA

KOLIKO IH SE SKRIVA MEĐU DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA? Kreće lov na kažnjavane činovnike

Otkrili smo kako šef u Ministarstvu poljoprivrede i dalje radi iako je kažnjen zatvorom zbog mita
 Damjan Tadić / CROPIX

Dan nakon što je Jutarnji list razotkrio da u Ministarstvu poljoprivrede na mjestu rukovoditelja radi čovjek koji je kao načelnik bio pravomoćno osuđen zbog uzimanja mita - i to mita u obliku motorne pile “štilovke” - u instituciju kojoj je na čelu ministar Tihomir Jakovina mogla bi, doznajemo, navratiti upravna inspekcija.

Uvjetna kazna zatvora

Osim toga, Ministarstvo uprave, neslužbeno doznajemo, provjerava može li Ministarstvu pravosuđa dostaviti OIB više od 50.000 državnih službenika kako bi se u Registru kaznene evidencije provjerilo ima li još slučajeva činovnika koji su pravomoćno osuđivani, ali i dalje bez posljedica rade u državnim službama.

“Raspitujemo se je li to uopće moguće, ali ako jest, to bi bio dobar način da provjerimo ima li u državnoj službi još ovakvih slučajeva”, doznali smo iz Ministarstva uprave.

Na to ih je potaknuo nevjerojatan slučaj voditelja službe Ministarstva poljoprivrede, koji već četiri godine bez ikakvih posljedica obavlja rukovodeće poslove u Ministarstvu, iako je čovjek pravomoćno osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od deset mjeseci, i po svim mu je odredbama Zakona o državnim službenicima po donošenju presude trebao biti raskinut radni odnos.

R. L. je osuđen da je 2008. od jednog zagrebačkog poduzetnika tražio mito, i to motornu pilu marke Stihl MS 280 - I, sve u zamjenu za informacije i pomoć oko odobravanja bespovratnih sredstava.

Dosje bez presude

No, poduzetnik ga je prijavio USKOK-u teuhvatio u kaznenom djelu. Državni rukovoditelj na sudu je priznao krivnju, pokajao se, izrekao žaljenje, a sud ga je osudio na uvjetnu zatvorsku kaznu od deset mjeseci, s rokom kušnje od tri godine, koja je postala pravomoćna u veljači 2011.

USKOK je tražio da se rukovoditelju izrekne zabrana obavljanja zvanja - dakle, da državna služba s njime raskine radni odnos - ali je sud to odbio uz šokantno obrazloženje: da rukovoditelj za vrijeme kaznenog postupka nije ponovio kazneno djelo pa da onda nema razloga misliti da će ga radna okolina potaknuti na recidiv!

Ipak, ta je odluka u suprotnosti sa Zakonom o državnim službenicima, po kojem je rukovoditelj trebao ostati bez posla, i to odmah nakon što je u tadašnje Ministarstvo stigla pravomoćna presuda.

No, dodatnu zavrzlamu u cijeli slučaj unijela je činjenica da presude u osobnom dosjeu službenika - nema!

- Dvije su mogućnosti. Prva je da sud nikad nije dostavio presudu, a druga je da je presuda stigla, ali ju je netko sklonio. Ako je presudu netko sklonio iz dosjea, onda je time počinio kazneno djelo i u tom će slučaju postupak protiv nadređenih morati pokrenuti DORH - doznajemo od jednog izvora. U Ministarstvu poljoprivrede su nam potvrdili da su tek u rujnu 2014. dobili saznanja da je R. L. pravomoćno osuđivan, nakon čega su te sumnje počeli provjeravati. Do danas se o slučaju nisu očitovali. Ministar Jakovina do zaključenja ovog broja nije se javljao na naše pozive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:21