COVID-19

KOGA BI U BOLNICI TREBALO TESTIRATI NA KORONAVIRUS Liječnički zbor: 'Popis pretraga za koje se pacijenti testiraju hitno treba proširiti'

 
Ilustracija
 AFP

“Prošli tjedan imali smo pacijenta naručenog za kolonoskopiju koji nam se javio telefonom i rekao da je test na Covid-19 pokazao da je pozitivan.

Nije imao nikakve simptome, ali mi smo tražili da obavi testiranje jer je riječ o dijagnostičkom postupku za koji je potrebna anestezija. Osim toga, poznato je da se koronavirus može nalaziti i u probavnom traktu pa smo to učinili iz opreza. Naravno, odgodili smo pretragu. Pokazalo se da bi, barem još neko vrijeme, trebalo testirati pacijente koji dolaze u bolnicu zbog nekog zahvata ili pretrage tijekom koje se može širiti aerosol”, smatra prof. dr. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ).

Izdavanje uputnica

Naime, Ministarstvo zdravstva je prije nekoliko dana dalo liječnicima primarne zdravstvene zaštite i bolnicama naputak o tome tko bi se trebao obavezno testirati i tko izdaje uputnice, odnosno kad građani sami moraju platiti test. Među ostalim, navodi se da se rutinsko testiranje ne provodi ni zbog hospitalizacije, ni zbog dijagnostičko-terapijskih postupaka, nego samo ako za to postoji opravdani razlog.

Primjerice, ako je riječ o imunološki kompromitiranim pacijentima, onim hematološkim ili onkološkim te novim pacijentima na hemodijalizi jer kod njih bolest češće izaziva komplikacije. Obiteljski liječnici uputnicu izdaju i zdravstvenim djelatnicima koji se nakon karantene vraćaju na posao. Sve te troškove pokriva HZZO, kao i za one koji su bili u kontaktu s oboljelim ili su doputovali iz zemalja u kojima postoji epidemija a imaju i respiratorne smetnje.

Također se u preporukama ističe da bolnice iz sredstava limita mogu plaćati testiranje hospitaliziranih pacijenata sa sumnjom na Covid-19, osobito onih koji imaju respiratorne smetnje, a imaju i povećani rizik za razvoj komplikacija zbog dijabetesa, visokog krvnog tlaka, plućnih bolesti, pretilosti, imunokompromitiranih stanja... U bolnici bi se testirali i hospitalizirani korisnici domova za starije, i to prije otpusta iz bolnice.

No, ako bolničko povjerenstvo za sprečavanje i suzbijanje bolničkih infekcija odluči o potrebi testiranja i nekih drugih kategorija pacijenata, onda to bolnica mora raditi na teret vlastitih sredstava, navedeno je u preporukama Ministarstva zdravstva.

No, razna liječnička društva drže da bi testiranje trebalo biti obvezno za sve bolničke zahvate i pretrage u kojima se može zadržavati aerosol, a to je navodno sadržano i u preporukama europskih i američkih liječničkih društava.

“Činjenica je da sigurno nema razloga da se pacijenti testiraju zbog ambulantnog pregleda u bolnicama. Pacijent nosi masku, liječnik također, i to je dovoljna zaštita. No, kad se, primjerice, radi gastroskopija ili kolonoskopija, maskice i rukavice nisu dovoljne, nego su nužni zaštitni kompleti za osoblje, od liječnika do medicinskih sestara”, objašnjava prof. dr. Krznarić.

Dodaje da su osobito opasni neki pregledi poput bronhoskopije, endoskopskog ultrazvuka ili RCP pretrage, ali i svi oni za koje je potrebna anestezija. Prema Krznarićevu mišljenju, bilo bi dobro da testiranje bude obvezno još barem dva tjedna, odnosno dok epidemiološka situacija ne bude dulje vrijeme povoljna kao što je to trenutačno.

Skupi test

“Bojimo se da korona ne uđe u naše dijagnostičke dvorane, odnosno da zbog jednog pacijenta ne dobijemo veći broj zaraženih zdravstvenih djelatnika, ali i pacijenata”, kaže prof. dr. Krznarić.

Istina, u preporukama je ostavljeno da svatko tko se iz nekog razloga želi testirati na Covid-19 to može i učiniti, ali na svoj račun. Primjerice, suprug koji želi nazočiti porodu ili onaj tko se želi uvjeriti da nema koronavirus, odnosno provjeriti je li možda bio asimptomatski pacijent, može se testirati, ali to mora platiti iz vlastitog džepa. Prema trenutačnim cijenama, serološko testiranje košta od 150 do 800 kuna.

Kad je riječ o PCR testiranju, njegova je cijena puno viša, odnosno do 1500 kuna koliko svaki opravdani test plaća HZZO.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 06:41